Flera av världens mest framstående gruvföretag har kopplingar till Kamoa-gruvan i Kongo, en plats där människor lider av bristande rättigheter. Här är granskningen av affärerna som skakar den svenska politiska och ekonomiska scenen.
Bakgrund och kontroverser kring Kamoa-gruvan
Kalla fakta avslöjade förra året att svenska företagen Sandvik och Epiroc har ingått betydande affärer med ägarna till Kamoa-gruvan i Kinshasa, Kongo. Dessutom har den statliga myndigheten Exportkreditnämnden (EKN) utfärdat kreditgarantier värda nästan två miljarder kronor för dessa affärer. Trots detta, har lokalbefolkningen drabbats hårt. Tvingade att flytta, har de förlorat sina försörjningsmöjligheter, och deras dricksvatten har förorenats. Dessutom har incidenter med grovt våld från gruvans ägare mot befolkningen rapporterats.
Denna granskning har väckt starka fördömanden både nationellt och internationellt.
Forssell vill inte ställa upp
EKN har ansett dessa affärer vara oproblematiska. Johan Forssell, dåvarande ansvarig minister, valde att inte delta i en intervju och uttryckte istället sitt förtroende för EKN via sms. Det som dock inte blev upplyst är att Håkan Jevrell, statssekreterare, äger aktier i både Sandvik och Epiroc. Även statssekreteraren Diana Janse är aktieägare.
Båda dessa ministeras närmsta tjänstemän, som har stort inflytande över politiken, har alltså aktier i företag involverade i den kritiserade affären.
En problematisk koppling
Daniel Stattin, professor i civilrätt, påpekar att det privata aktieinnehavet tillsammans med bristen på transparens är problematiskt. Han ställer en viktig fråga: “Är det det privata ekonomiska intresset som driver deras beslut, eller är det deras plikt i tjänsten?”
Ingen utredning — Vad hände sedan?
Trots de allvarliga avslöjandena tillsattes ingen utredning, och regeringen vidtog inga åtgärder. Johan Forssell avböjde även förfrågningar om att diskutera situationen i en intervju. Han försäkrade istället via mejl att statssekreterarnas aktieinnehav inte har påverkat hur Kalla fakta hanterade avslöjandet om Kamoa-gruvan.
Håkan Jevrell och Diana Janse har också gått ut med att de utgår ifrån att Sandvik och Epiroc följer alla gällande regler. Daniel Stattin varnar dock för att denna hantering kan få allvarliga konsekvenser för förtroendet mellan medborgarna och deras ledare.
- Förtroendefråga: “Vet man vilka intressen som höga företrädare representerar, eller inte?” Undrar Stattin.
Företagens svar
Både Epiroc och Sandvik har tidigare vid flera tillfällen meddelat att de tar alla rapporter om missförhållanden på största allvar och att mänskliga rättigheter är en prioritet i deras verksamhet.
Frågor och svar
1. Vad är problemet med Kamoa-gruvan?
Kamoa-gruvan i Kongo har varit föremål för kritik då lokalbefolkningen tvångsförflyttats och drabbats av hälsoproblem på grund av föroreningar.
2. Vilka svenska företag är involverade i Kamoa-gruvan?
De svenska företagen Sandvik och Epiroc har gjort stora affärer med ägarna till Kamoa-gruvan.
3. Har det lett till några politiska konsekvenser?
Nej, hittills har ingen utredning inletts trots de allvarliga avslöjandena, vilket väcker frågor om förtroendet för de inblandade politiska företrädarna.
För djupgående information kan du läsa mer här: Kalla fakta om dödsgruvorna.

Helena Nilsson analyserar politiska beslut, valrörelser och maktförhållanden i svensk politik. Hon strävar efter att ge läsarna insikt i både regerings- och oppositionsarbete.