Under valrörelsen 2022 hamnade bränslepriserna i fokus, när debatten om kostnaden ”vid pump” intensifierades. Kritiker pekade på att det något dyrare, men koldioxidsnåla, biodrivmedlet var en av anledningarna till att bensin- och dieselpriserna skjutit i höjden. Reduktionsplikten blev en het politisk fråga som många engagerade sig i.
Drivkraft Sverige, en branschorganisation för drivmedels- och laddbolag, har nu genomfört en grundlig analys av drivmedelspriserna i Sverige. I deras studie har de tagit hänsyn till faktorer som inflation, bilarnas förbättrade energiförbrukning, befolkningens inkomster och jämfört priser med andra länder.
Drivmedelspriser i Sverige: En relativt låg kostnad
Enligt Drivkraft Sveriges analys framgår det klart att Sverige, i jämförelse med många andra länder, har relativt billiga drivmedelspriser. Det är inte dyrt att tanka här, särskilt om man ser på priserna historiskt i förhållande till inkomster och den tekniska utvecklingen av våra bilar. Regeringens sänkning av drivmedelsskatterna har också bidragit till att hålla priserna nere.
Regeringens beslut om reduktionsplikten
Den nuvarande svenska regeringen beslutade förra året att sänka reduktionsplikten från 10 procent till 6 procent. Den 1 juli 2023 ska reduktionsplikten återställas till 10 procent. Trots detta anser Drivkraft Sverige att detta inte är tillräckligt för att möta EU:s klimatmål.
Jessica Alenius, en ledande röst inom organisationen, framhåller att det är nödvändigt att höja reduktionsplikten till omkring 15 procent för att undvika eventuella böter från EU, och för att nå ESR-målet till 2030.
Vad innebär en 15-procentig reduktionsplikt för tankningskostnader?
Men vad innebär en 15-procentig reduktionsplikt för kostnaden att tanka bilen? Enligt Drivkraft Sverige finns det ingen anledning att tro att priserna kommer att dramatiskt stiga, eftersom Sverige fortfarande erbjuder bland de lägsta drivmedelspriserna i jämförelse med andra nordiska länder och Tyskland.
- För att ge en bild av situationen:
- Jämförelse med Polens priser: Sverige har betydligt högre priser än Polen, vilket blir ett vanligt jämförelsemått i debatten.
- Nordiska grannländer: Det är viktigt att vi också tittar på priserna i våra grannländer där priserna ligger över våra egna.
Var står vi nu?
Drivkraft Sverige samlar aktörer som Circle K, OKQ8, Preem och ST1, och syftar till att skapa en hållbar energiomställning. Genom att väga in alla dessa faktorer kan vi få en mer realistisk bild av vad det verkligen kostar att tanka och vad framtiden kan föra med sig gällande drivmedel i Sverige.
Frågor och svar
Är det dyrt att tanka i Sverige?
Nej, enligt Drivkraft Sverige är drivmedelspriserna i Sverige relativt låga jämfört med många andra länder.
Vad är reduktionsplikten?
Reduktionsplikten innebär att en viss andel av det drivmedel som säljs måste vara koldioxidsnåla alternativ. I Sverige var den tidigare 10 procent, men sänktes till 6 procent och kommer nu att öka tillbaka till 10 procent.
Hur påverkar en högre reduktionsplikt drivmedelspriserna?
Enligt experter på Drivkraft Sverige kommer en höjning av reduktionsplikten till 15 procent inte att leda till en dramatisk ökning av tankningskostnaderna.

Maria Lindqvist analyserar ekonomiska trender, börsutveckling och svensk arbetsmarknad. Hon skriver tydliga och aktuella artiklar som hjälper läsare att förstå komplexa ekonomiska frågor.