Kaffe, frukt och bär bidrog till ett oväntat och positivt trendbrott på den svenska livsmedelsmarknaden i juni. Färska uppgifter visar att matpriserna har sjunkit i genomsnitt jämfört med månaden innan, och grönsakspriserna uppvisar även en nedgång på 0,1 procent jämfört med förra året. Denna prisminskning är särskilt uppmuntrande efter månader av kontinuerliga prisökningar. Vad betyder detta för konsumenterna, och hur långvarig kan denna avmattning bli?
En stabilisering av priserna?
Enligt Ulf Mazur, vd för Matpriskollen, kan vi förvänta oss att matpriserna kommer att förbli relativt stillastående under en tid framöver. “Jag tror att man kan räkna med ganska stillastående priser ett bra tag nu,” säger han. Trots juni månads nedgång är matpriserna ändå 2,5 procent högre än för ett år sedan. Det pågående fokuset på matpriserna tycks ha en dämpande effekt på framtida prisökningar, vilket Mazur konstaterar: “Konsumenterna är fortfarande medvetna, det pressar ju kedjorna.”
Vad driver nedgången i matpriserna?
Kaffet är en av de stora aktörerna bakom den senaste prisminskningen. Priserna för kaffe har sjunkit med mellan 3 och 15 kronor per paket under den senaste månaden. Den förbättrade skörden efter att råvarupriserna tidigare nått rekordnivåer är en avgörande faktor bakom denna utveckling, och den starka svenska kronan bidrar också till att priserna hålls nere.
- Kronans styrka: Den svenska kronan har stärkts gentemot dollarn, vilket är väsentligt eftersom kaffe oftast handlas i dollar. Detta har resulterat i lägre kostnader för svenska konsumenter. “Det spelar ju roll för en sån typ av produkt som kaffe,” påpekar Mazur.
Det är dock värt att notera att kronan har haft en blygsam stärkningskurva mot euron, vilken används vid import av livsmedel. Trots detta är det ändå en fördel att den svenska kronan är stark, särskilt med tanke på att cirka hälften av våra livsmedel importeras, säger Mazur: “Bara det att vi har en starkare krona gör ju att det håller emot prisökningar.”
Köttpriserna upplever en motsatt trend
Ironiskt nog upplever köttpriserna en fortsatt ökning, där nötköttet särskilt sticker ut efter en brist på tillgängligheten. “Det är långsiktiga problem för att det finns för få slaktdjur,” förklarar Mazur. En bidragande orsak till detta är det höga priset på mejerivaror. Många mjölkbönder väljer att behålla korna längre för mjölkning snarare än att skicka dem till slakt, tack vare de goda priser som erbjuds för mjölken nu.
Frågor och svar
Varför har matpriserna sjunkit?
Matpriserna har sjunkit tack vare en kombination av förbättrade skördar och en starkare svensk krona, vilket gör att kostnaderna för vissa livsmedel, inklusive kaffe, har minskat.
Kommer priserna att stiga igen?
Med konsumenternas medvetenhet och det nuvarande fokuset på livsmedelspriser verkar det som om vi kan förvänta oss stabila priser under en tid. Men vissa produkter, som nötkött, kan fortsätta att öka i pris.
Hur påverkar den svenska kronan livsmedelspriserna?
En stark svensk krona gör importen av livsmedel billigare, vilket kan bidra till att dämpa prisökningar på inhemska marknader.

Maria Lindqvist analyserar ekonomiska trender, börsutveckling och svensk arbetsmarknad. Hon skriver tydliga och aktuella artiklar som hjälper läsare att förstå komplexa ekonomiska frågor.