Gholam Soltani: Så här kan hans tre SM-guld räddas från utvisning

Gholam Soltani, en afghansk brottare med många medaljer, står inför en osäker framtid i Sverige. Hans historia är fylld av motgångar, kulturkrockar och en kapplöpning för att skapa ett nytt liv. Men vad händer nu när han kallats till ett så kallat “återvändarsamtal”? Denna situation väcker frågor och känslor, inte bara för honom själv, utan också för hans ändlösa stöd i form av sambon Anna Holm och deras barn.

Från Afghanistan till Sverige: En resa präglad av motgångar

Gholam Soltani föddes och växte upp i Afghanistan i en muslimsk familj, där han avvek från sin familjs traditionella tro. Hans ifrågasättande ledde till att han tvingades fly, vilket satte igång en komplicerad asylprocess. Han inledde sin resa i Norge, där han sökte asyl innan han, drabbad av osäkerhet och bristen på kunskap om Dublinförordningen, åkte vidare till Sverige. Det skulle visa sig vara en svår och ibland farlig väg.

En ny start genom sport

I Sverige lyckades Gholam, trots motgångar och osäkerhet, att hitta en gemenskap inom brottning. Han engagerade sig i en lokal klubb och blev snabbt en förebild för många barn. “Han har blivit ombedd att träna i olika klubbar. Många vill träna med Gholam eftersom han är en stor inspirationskälla,” berättar Anna. Genom sina prestationer inom brottning har Gholam vunnit tre SM-guld, vilket har gett honom ett erkännande som sträcker sig även tillbaka till hans hemland, där brottning är en viktig sport.

Utvisning till osäkerhet

Trots Gholams framgångar inom sport, visar Migrationsverket ingen förståelse för hans situation. Hans asylansökan avslogs för tre år sedan, med argument om att säkerhetsläget i Afghanistan inte motiverar ett uppehållstillstånd. Som hazar, en folkgrupp i Afghanistan, anser myndigheten att Gholam skulle kunna återanpassa sig och dölja sitt liv i väst, ett påstående som väcker starka känslor hos honom och hans familj.

“Migrationsverket tror att han kan återvända till Afghanistan och leva ett normalt liv som muslim,” säger Anna. “Men han är inte bara en anonym person där. Han är en framgångsrik brottare, och det skulle bli en stor risk för honom.”

Utmaningar och trauman

Gholam har inte bara kämpat med att integreras i det svenska samhället, utan också med sina egna trauman från Afghanistan. Enligt Migrationsverket har han inte lyckats förmedla alla detaljer kring vad han har upplevt, även om han behandlas för sina trauman. Anna säger: “Det är svårt för honom att återberätta sin historia. Han har upplevt så mycket.”

Frågan om hans asylstatus har blivit ännu mer akut när han nyligen fick en kallelse till ett “återvändarsamtal”. Anna uttrycker stor oro för vad som kan hända: “Vi vet inte vad det innebär. Tänk om han blir förvarstagen?”

Framtiden för Gholam och hans familj

Med osäkerheten i luften kämpar Gholam och Anna med att förstå vad nästa steg innebär. “Jag lider verkligen med barnen. Gholam har blivit som deras pappa,” säger Anna med ett tungt hjärta. Hela familjen står inför en oklar framtid, där hoppet om en trygg och stabil tillvaro fruktar att brytas.

Frågor och svar

Vad är återvändarsamtal?
Återvändarsamtal är ett möte med Migrationsverket för att diskutera en persons asylärende och möjliga utvisningar.

Hur påverkar Gholams idrottskarriär hans asylansökan?
Gholams framgångar inom brottning visar på hans engagemang i det svenska samhället, men Migrationsverket anser inte att detta är tillräckligt för att bevilja asyl.

Vad riskerar Gholam vid en eventuell utvisning till Afghanistan?
Gholam riskerar att bli utsatt för förföljelse och kan inte enkelt dölja sina västerländska levnadssätt, vilket gör hans situation farlig.

För mer information, läs artikeln på TV4 Nyheterna här.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top