Efter många månader i konfliktens hetta har nu omkring hundra ukrainska sjukvårdare fått chansen att återhämta sig i Sveriges ombonade miljö. I Ystad har dessa modiga individer kunnat vila, bearbeta sina upplevelser och få stöd från både volontärer och svenska myndigheter. “Här känner jag mig mycket bättre. Efter så lång tid i krig förlorar man styrka. Härifrån känner jag att jag åker hem fylld med positivitet att dela med andra”, säger Viktorija, en av sjukvårdarna.
En paus från frontlinjen
Sjukvårdarna som besöker Sverige är läkare, sjuksköterskor och andra vårdprofessionella som dagligen arbetar under extrem press vid Ukrainas frontlinjer. Deras arbete handlar om att rädda liv i en oförutsägbar och farlig miljö, vilket gör att möjligheten att få en paus blir ovärderlig.
Under sin tid i Ystad har de fått delta i aktiviteter som yoga, golf och vattensporter, samt uppleva svensk kultur genom folkdans och traditionella maträtter som… surströmming. “Det är en fantastisk möjlighet att återhämta sig, vila och hitta nya vänner. Du kan till och med träffa någon du känner igen”, förklarar Andrij, en annan sjukvårdare.
Svårigheter att släppa krigets grepp
Initiativet kommer från den ukrainska organisationen Repower, som under flera år har erbjudit återhämtningsprogram för ukrainsk vårdpersonal. Ett nytt inslag i programmet i år är det psykologiska stödet och terapi som ingår, och för första gången får de också stöd från svenska myndigheter, inkluderande MSB.
Många av sjukvårdarna kämpar i början med att släppa tankarna på fronten. “När de kommer till Sverige tittar många på sina telefoner. De har svårt att släppa känslan av att de borde vara där”, berättar Sebastian Lindström, grundare av projektet. Men efter några dagar märker han hur deltagarna öppnar upp, skratt kommer fram och känslor frigörs, vilket ger dem en helt ny energi.
Ny energi för framtiden
Snart kommer många av deltagarna att återvända till sina verkligheter i Ukraina, där de snabbt går tillbaka till det liv som de försökt få en paus ifrån. Men veckan i Sverige har visat sig ge dem något ovärderligt. Vid hemkomsten känner de sig återupplivade, med nya relationer och mycket mer styrka än innan. “Härifrån åker jag hem med positivitet att dela med andra”, sammanfattar sjukvårdaren Victorija.
Frågor och svar
Vad är syftet med programmet för ukrainska sjukvårdare i Sverige?
Syftet är att ge ukrainska sjukvårdare en chans att återhämta sig, få psykologiskt stöd och bygga nya relationer efter att ha arbetat länge under hårda förhållanden vid fronten.
Hur länge får sjukvårdarna stanna i Sverige?
Deltagarna får vara i Sverige i drygt en vecka, där de får möjlighet att återhämta sig och delta i olika aktiviteter för att lindra stress.
Vilka aktiviteter är inkluderade i programmet?
Under sin tid i Sverige deltar sjukvårdarna i aktiviteter som yoga, golf, vattensporter och kulturella upplevelser som svensk folkdans och traditionella maträtter.

Daniel Andersson har arbetat som nyhetsjournalist i över ett decennium. Han rapporterar om aktuella händelser från hela landet med fokus på snabbhet, saklighet och trovärdighet.