Tänk dig en orolig ekonomi som står på randen till kaos, driven av beslut från en president som alltid tycks vilja ha det sista ordet. Just nu är världsekonomin i fokus, och Donald Trumps tullpolitik skakar om den som ett barn som plaskar i en spegelblanka sjö. Med spänning i luften är frågan: Hur kommer dessa tullar att påverka vår egen marknad och global handel?
Trump och tullarna: En skakig historia
Under de senaste fyra månaderna har Trumps beslut skapat osäkerhet på den globala marknaden. Förhandlingar har gått långsamt, men nu närmar sig EU och USA en eventuell överenskommelse, med en tull på 10 procent i sikte. Trots detta föreslås undantag för alkoholdrycker och flygplan, vilket skulle gynna länder som Frankrike, Irland och Italien. Men situationen för bilindustrin, särskilt med Volvo Cars i Väst-Sverige, förblir kritisk eftersom tullarna har ökat dramatiskt från 2,5 procent till 27,6 procent tidigare i vår.
En tillbakablick på tullförhandlingarna
Det var den 2 april i Vita husets rosenträdgård som Trump presenterade sina planer med stor pompa och ståt. Han visade upp en lista med drastically höga tullar som skulle påverka ett hundratal länder, och sabbade förhandlingar med en deadline som såg ut att skapa mer kaos än ordning. Med 90 dagar för att skriva handelsavtal med USA satte han press på andra nationer.
Detta pressande avtal kan mycket väl ha förändrat den ekonomiska världsordningen, en uppenbar strategi för Trump de senaste åren. Tullsiffror har blivit ett sätt för honom att kommunicera med sina supportrar, men det har också kostat världen mångmiljardbelopp. Enligt en rapport från DN försvann 6 biljoner dollar i börsvärde som reaktion på dessa beslut.
Tullarna och den globala ekonomins verklighet
Vid veckans början, strax innan deadline, hade endast ett fåtal länder som Kina, Vietnam och Storbritannien undertecknat överenskommelser, vilket lämnar mycket kvar att önska. Det är intressant att tänka på hur tidigare låga och stabila tullnivåer hade bidragit till global ekonomisk tillväxt. Många företag har internationella produktionskedjor där komponenter kommer från hela världen.
Trump har dock insett taktiken hos företag som Apple, som han försökte pressa att flytta produktionen till USA. Ett resultat av detta kan stå i kontrast till hans avsikter, med befarade tre gånger så höga tillverkningskostnader som följd.
En ny frist och ytterligare tryck
När det blev tydligt att den 9 juli skulle passera utan en globala överenskommelse, blev Trumps agerande ännu mer frenetiskt. Han förlängde deadline till den 1 augusti, och skickade ett brev till ett 15-tal statsledare, där han inledde med “Det är en stor ära” för att sedan slå till med nya högra tullar.
Denna desperation lyser starkt igenom, särskilt i samband med en potentiell överenskommelse med EU, där Ursula von der Leyen ännu inte har nåtts av samma typ av brev. De avslutande förhandlingarna kan mycket väl leda till en djup oro för framtiden.
Frågor och svar
Vad är tullar och hur påverkar de ekonomin?
Tullar är avgifter som påförs importerade varor och kan påverka priserna för både företag och konsumenter. Höga tullar, som de som Trump introducerat, kan öka kostnaderna för import och leda till inflation.
Hur har Trumps tullpolitik påverkat Sverige?
Sveriges bilindustri, särskilt Volvo Cars, står i riskzonen med stigande tullar som kan göra det svårt att konkurrera på den globala marknaden. Detta kan i förlängningen påverka jobben och den svenska ekonomin.
Vad kommer hända i framtiden med handelsavtalen?
Trots nuvarande förhandlingar finns oroligheter kvar. Tullar kan fortfarande förändras och nya avtal kan göras, men den globala ekonomin behöver mer stabilitet för att återskapa tillväxt och förutsägbarhet.

Maria Lindqvist analyserar ekonomiska trender, börsutveckling och svensk arbetsmarknad. Hon skriver tydliga och aktuella artiklar som hjälper läsare att förstå komplexa ekonomiska frågor.