Bönderna slår tillbaka: Så här påverkar fodertillsatser metangasutsläpp i svensk jordbruk

Metoden för att minska kornas metangas har blivit föremål för en intensiv debatt i Sverige. Många lantbrukare tvekar inför att använda fodertillsatser, trots vetenskaplig säkerhet och godkännanden. I denna artikel utforskar vi varför många svenska bönder motsätter sig förändringar och vad som står på spel för både djuren och miljön.

Motverka metangas – en kritisk fråga för framtiden

Metangas från kor och får vid matsmältningen är en av de större klimatfrågorna vi står inför idag. Enligt FN:s klimatpanel, IPCC, står denna gas för omkring fem procent av världens växthusgasutsläpp. För att bemöta detta hot har olika fodertillsatser utvecklats, som syftar till att minska kornas fisande och rapande. Men metoden har inte mottagits väl av alla i lantbrukssverige.

Fodertillsatser under två luppar

Nils Björid, som äger ett lantbruk utanför Östersund, är tveksam till användningen av fodertillsatser som Bovaer. Trots att han driver ett företag som fokuserar på att utfodra sina kor med en blandning av gräs och kraftfoder, anser han att dessa tillsatser är för kostsamma för att vara ekonomiskt hållbara.

  • “Det är en dyr lösning och jag ser inte hur jag skulle kunna kombinera det med ett lönsamt mjölkpris. I så fall måste mjölkpriserna till konsumenter höjas,” säger Nils.

Åtgärder för att minska kornas metangas

Fodertillsatser som Bovaer har fått grönt ljus av Efsa (den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet), vilket ger bönderna möjlighet att minska kornas metanutsäpp. Enligt Jessica Schenck, foder- och smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, är tillsatsen säker att använda.

  • “Denna tillsats är säker för både djuren och människor, så länge mjölkningen kommer från dessa foderbehandlade kor,” förklarar Jessica.

Kontroversiella metoder och kritik

Trots godkännanden har metoden stött på kritik. Många inom branschen ifrågasätter hur effektivt det verkligen är och helst vill de se tydliga bevis innan de implementerar förändringar i sin fodergivning. Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder, uttrycker sin starka oro:

  • “Jag tycker detta rent ut sagt är för jävligt. Vi behöver inte ge detta till våra djur och jag litar inte på den forskning som ligger bakom,” förklarar Jonsson.

======================================================

I andra länder, som Danmark, har reglerna skärpts, och användningen av metanminskande fodertillsatser är numera obligatorisk. Jonsson vill undvika att Sverige ska följa samma väg, och han uppmanar till större förnuft hos politikerna.

  • “Vi får hoppas att vi har klokare politiker än så,” säger han.

Frågor och svar

Vad är metangas och hur påverkar det klimatet?
Metangas är en växthusgas som produceras under matsmältningen hos nötkreatur såsom kor och får. Den representerar en betydande del av de globala växthusgasutsläppen och påverkar klimatet negativt.

Vad är fodertillsatsen Bovaer och hur fungerar den?
Bovaer är en fodertillsats som har godkänts av Efsa för att minska metanutsäpp från kor. Genom att använda denna tillsats kan bönder potentiellt minska kornas klimatpåverkan.

Är fodertillsatser säkra för både djur och människor?
Ja, enligt Jordbruksverket är fodertillsatser som har blivit godkända, såsom Bovaer, säkra att använda för både djur och människor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top