Så här undviker du högre p-böter i EU: 5 viktiga tips!

EU:s nya momsregler kan förändra parkeringsavgifter och böter

En ny dom från EU-domstolen har öppnat dörren för stora förändringar gällande hur kontrollavgifter, eller “parkeringsböter” som de ofta kallas, ska hanteras i Sverige. Denna dokumenterade förändring kan få en direkt inverkan på bilisters plånböcker och hur parkeringsbolag och kommuner agerar.

Bakgrunden till förändringen

I en avgörande dom från EU-domstolen i 2022 fastställdes att kontrollavgifter, som parkeringsbolag tar ut när bilister exempelvis inte betalar sina parkeringsavgifter, betraktas som en tjänst. Denna tolkning innebär att avgifterna nu ska omfattas av mervärdesskatt (moms), en idé som tidigare inte varit tillämpad på dessa avgifter.

Enligt den svenska skattemyndigheten, Skatteverket, kan detta få omfattande konsekvenser för både parkeringsbolag och bilister. Myndigheten förklarar att “i vissa fall ska kontrollavgifter, felparkeringsavgifter och andra tilläggsavgifter ingå i ersättningen för det ursprungliga tillhandahållandet, såsom parkering.”

Hur påverkas parkeringsavgifter?

Den stora frågan som nu skapar osäkerhet är hur denna nya momsregel faktiskt kommer att påverka de avgifter som bilister får betala. Det som påverkar detta är dels vilken avgift som får tas ut enligt lag, som stipulerar att ingen får ta ut mer än 1300 kronor i böter. Framöver kan bilister bli tvungna att betala mer än vi tidigare sett.

Fakta:

  • Maximal p-bot: 1300 kronor
  • En del kommuner har avgifter som sträcker sig från 900 till 1300 kronor

Vem kommer att betala momsen?

Experter, som Pia Kjell, momsexpert på Skatteverket, påpekar att det är upp till kommuner och parkeringsbolag att besluta om de vill öka avgifterna för att kompensera för den nya mervärdesskatten. Deloitte, en av de största revisionsbyråerna, tyder på att parkeringsbolag och fastighetsägare kan få stå för kostnaderna snarare än att kunna övervältra dem på parkeringskunderna.

Reaktioner från branschen

Branschen reagerar starkt på de nya reglerna. Louise Bill, vd för branschorganisationen Svepark, uttrycker sin oro och säger att det skulle ha varit bättre om lagen hade ändrats genom riksdagen istället för genom byråkratiska förändringar.

Det är också värt att notera att dessa regler inte träder i kraft omedelbart; de nya momskrav kommer att börja gälla först den 1 januari 2027, vilket ger både kommuner och parkeringsbolag tid att förbereda sig.

Frågor och svar

Vad innebär EU:s nya momsregler för p-böter?
EU:s nya momsregler innebär att kontrollavgifter, eller p-böter, nu ska momssättas. Det betyder att om en p-bot kostar 1300 kronor, kommer 260 kronor att utgöra mervärdesskatt som ska betalas till staten.

Kommer parkeringsbolag att höja avgifterna?
Ja, det är möjligt. Skatteverket antyder att parkeringsbolag kan komma att höja sina avgifter för att täcka den nya momskostnaden, beroende på hur kommunerna väljer att agera.

När träder dessa nya regler i kraft?
De nya reglerna kring moms på p-böter kommer att börja gälla från och med den 1 januari 2027. Detta kan ge både kommuner och parkeringsföretag tid att planera sina avgifter.

Dessa förändringar kan leda till högre kostnader för bilister och påverka hela parkeringslandskapet i svenska städer. Med detta i åtanke blir det intressant att följa hur både kommuner och parkeringsbolag kommer att agera framöver.

Fortsätt gärna att läsa mer om dessa ämnen genom länkarna nedan:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top