Hittills i år har Finansinspektionen lagt till 108 namn på sin varningslista, i huvudsak relaterat till ett förfärande antal falska låneerbjudanden. Dessa bedrägerier har skapat oro och osäkerhet bland många svenskar, särskilt den skara av ekonomiskt utsatta som drabbas hårt.
Falska låneerbjudanden: En växande fara
Bedragarna använder en liknande metodik: de erbjuder offer ett lån mot att de först betalar en avgift eller förskottsränta. Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen, förklarar att dessa avgifter kan variera från några tusenlappar till tiotals tusen kronor. Tragiskt nog, när pengarna har betalats in, dyker inga lånebelopp upp. Både pengarna och bedragarna försvinner.
– “Det handlar om hänsynslösa bedragare som riktar in sig på människor i svåra ekonomiska situationer. Seriösa långivare ber aldrig om förskottsbetalningar,” påpekar Langemark.
Så känner du igen bedragarna
Bedragarna är ofta kunniga på att hitta sina offer. Enligt Finansinspektionen har det visat sig att många konsumenter själva aktivt söker efter lån utan kreditprövningar, vilket direkt leder dem till dessa oseriösa aktörer.
Varför lockar falska lån så många?
Långivarna bakom bedrägerierna siktar in sig på personer i ekonomisk knipa, och det går hand i hand med den allmänna ekonomiska press som många hushåll känner just nu. I likhet med hur intresset för kryptovalutor skapade en våg av bedrägerier, ser vi nu en liknande trend med falska lån.
Det är viktigt att vara skeptisk
Det är kritiskt att konsumenterna är på sin vakt. Bedragarna använder ofta pressande taktiker för att få snabba svar och kan hota med inkasso eller fängelse när deras bluffar avtäcks. Var alltid skeptisk om någon erbjuder att “spara” räntor genom att betala en avgift i förskott.
Fakta: Så skyddar du dig mot falska lån
- Kontrollera alltid om företaget har tillstånd hos Finansinspektionen. Låna aldrig från någon utan detta tillstånd.
- Titta på Finansinspektionens varningslista för att se om företaget är noterat där.
- Snabba och enkla investeringar existerar inte — avvisa därför dessa erbjudanden.
- Var skeptisk mot intressanta erbjudanden du får via e-post, telefon eller sociala medier. Seriösa företag kontaktar aldrig sina kunder på det sättet.
Frågor och svar
Vad är falska låneerbjudanden?
Falska låneerbjudanden är bedrägerier där bedragare erbjuder lån mot att offret betalar en avgift i förskott, vanligtvis med löften om snabba pengar som aldrig infrias.
Hur kan jag skydda mig mot falska låneerbjudanden?
Kontrollera alltid om långivaren har tillstånd hos Finansinspektionen och leta i deras varningslista. Var också skeptisk till oväntade låneerbjudanden.
Vad ska jag göra om jag har blivit lurad?
Om du misstänker att du har blivit utsatt för ett bedrägeri bör du kontakta Finansinspektionen och anmäla händelsen till polisen. Det är också viktigt att dela din erfarenhet för att varna andra.
Med denna information hoppas vi att du kan navigera i den snåriga världen av lån och undvika att falla för bedragarnas fällor. Att vara medveten och informerad är det första steget mot att skydda din ekonomi.

Maria Lindqvist analyserar ekonomiska trender, börsutveckling och svensk arbetsmarknad. Hon skriver tydliga och aktuella artiklar som hjälper läsare att förstå komplexa ekonomiska frågor.