EU har nyligen implementerat nya regler kring körförbud som kan innebära strängare konsekvenser för trafiköverträdelser, även för svenska bilister. Kommer ditt körkort att ryka om du missar en trafikregel på din bilsemester runtom i Europa? Låt oss bryta ner vad detta innebär och vilka förändringar vi bör vara medvetna om.
Ny lagstiftning som påverkar körkortet
Även mindre överträdelser kan snart leda till att körkortet återkallas, oavsett var i Europa man befinner sig. EU:s nya trafikregler syftar till att öka trafiksäkerheten och säkerställa att straffen för trafikbrott är enhetliga över hela unionen. Tidigare kunde en bilist få sitt körkort tillfälligt indraget, exempelvis i Frankrike, men ändå köra lagligt hemma i Sverige. Med de nya reglerna kommer detta att förändras.
Hur fungerar det?
Den nya lagen stipulerar att ett körförbud inte längre är begränsat till det enskilda landet där överträdelsen begicks. Om ett körförbud på minst tre månader utfärdas i ett EU-land, kommer detta att gälla i alla medlemsländer, inklusive Sverige. Överklaganden måste vara avslutade innan dessa restriktioner kan börja gälla i andra länder.
Områden att vara vaksam kring för körkortet
Det är viktigt att förstå vilka typer av trafikbrott som kan leda till att körkortet ryker. Det handlar inte om mindre överträdelser som hastighetsöverskridande med marginal, utan snarare om allvarligare brott såsom:
- Rattfylleri
- Kraftig fortkörning
- Dödsolyckor
Dessa brott kommer nu att ha konsekvenser även utanför brottets ursprungsland, ett initiativ för att förhindra att förare utnyttjar skillnader i straffsystemen mellan olika länder.
Lista på trafikbrott som kan leda till körförbud
- Rattfylleri: Gränsvärden varierar mellan länder
- Fortkörning: Beror på vägtyp och hastighetsgränser
- Andra grova trafikförseelser: Som dödlig trafikolycka
Att tänka på om man upplever körkortet ryka i ett EU-land
Regler kring indragning av körkort kan variera avsevärt mellan olika EU-länder. Här är några exempel:
- Sverige: Över 20–30 km/h för fort, beroende på vägtyp
- Norge: Över 25–40 km/h för fort, beroende på hastighetszon
- Danmark: Över 40 km/h för fort
- Finland: Över 20–40 km/h för fort, beroende på vägtyp
- Tyskland: Över 30–40 km/h för fort beroende på tätort eller landsväg
- Frankrike: Över 40 km/h för fort
- Spanien: Över 60–80 km/h för fort beroende på vägtyp
- Italien: Över 40 km/h för fort
- Österrike: Över 40 km/h i tätort, över 50 km/h på motorväg
Dessa gränser kan verka snäva jämfört med svensk lagstiftning, men det är viktigt att vara medveten om dem för att undvika att körkortet ryker.
Sammanfattning av de nya reglerna
Det är tydligt att EU:s nya regler syftar till att skapa en mer konsekvent och rättvis trafiklagstiftning. Att bryta mot trafikreglerna i vilket som helst EU-land kan nu direkt påverka din körkort status i Sverige. För att få en bättre bild av vad detta innebär, se till att hålla dig informerad om gällande hastighetsgränser och trafikregler när du reser.
Frågor och svar
Fråga: Vad innebär den nya regeln om körförbud i EU?
Svar: Den nya regeln innebär att ett körförbud som utfärdas i ett medlemsland gäller även i andra EU-länder om det är minst tre månader långt och överklagandet är avslutat.
Fråga: Vilka trafikbrott kan leda till att körkortet ryker?
Svar: Grövre trafikbrott såsom rattfylleri, kraftig fortkörning och olyckor med dödlig utgång kan leda till att körkortet återkallas både i det land där brottet begicks och i Sverige.
Fråga: Vad bör jag tänka på när jag kör i EU-länder?
Svar: Var medveten om de specifika trafikregler och hastighetsgränser som gäller i varje land och kom ihåg att ett körförbud i ett land gäller även i Sverige.

Anna Pettersson skriver om ny teknik, innovationer och digitala trender. Hon förklarar tekniska nyheter på ett enkelt sätt för både nybörjare och teknikintresserade.