Arbetet med att fasa ut miljöfarliga båtmotorer har stött på betydande hinder. Trots flera myndighetsinitiativ, inklusive projektet “Sluta tanka havet”, har uppskattningar visat att omkring 150 000 tvåtaktsmotorer med förgasare fortfarande används på fritidsbåtar runt om i Sverige. Vad innebär detta för vår miljö, och vad kan göras för att förbättra situationen?
Utmaningen med tvåtaktsmotorer
Sedan 2007 är det förbjudet att sälja tvåtaktsmotorer med förgasare i Sverige, men trots detta utgör dessa motorer fortfarande ungefär en fjärdedel av alla båtmotorer i landet. Enligt Patrik Cederlöf, projektledare för “Sluta tanka havet”, är de gamla motorerna en stor miljöproblem. När en båtägare tankar en liter bränsle i en sådan motor, rinner hela tre deciliter av detta bränsle ut i vattnet oförbränt.
Skrotning av gamla motorer
Exakt hur många tvåtaktsmotorer som har skrotats sedan projektets start är svårt att mäta. Båtretur, som hanterar mycket av motoråtervinningen i Sverige, rapporterar att de tog emot cirka 50 motorer både 2022 och 2023. Även om antalet skrotningar kan verka lågt, kan det hotas av att många båtägare fortfarande tvekar att byta ut sina motorer på grund av kostnader.
Enligt Cederlöf skulle en mer aktiv åtgärd, som att byta ut motorn till en elmotor eller fyrtaktsmaskin, vara det optimala. Om byte inte är en möjlighet föreslår han att båtägare kan överväga att använda ett bättre bränslealternativ för att minska miljöpåverkan.
Alternativ till förbud
Många undrar varför Sverige inte bara genomför ett totalt förbud mot dessa motorer. Cederlöf säger att förbud sällan är den bäst lösningen. “Det är aldrig bra med förbud, kan jag tycka, om människor själva kan fatta beslut och göra insatser,” förklarar han. Problemet är att de lösningar som finns för båtägare ofta är dyra och därmed avskräcker.
Framtiden för båtägande i Sverige
Med ett så stort antal tvåtaktsmotorer i bruk påverkas både miljön och den svenska skärgårdens ekosystem. Många båtägare är inte medvetna om den negativa inverkan deras motorer kan ha på havet. Genom utbildning och information kan dock medvetenheten öka, vilket kan leda till fler beslut om att uppgradera till mer miljövänliga alternativ.
Tre viktiga punkter:
- Det finns fortfarande cirka 150 000 tvåtaktsmotorer i Sverige.
- Tre deciliter av bränslet rinner rakt ut i vattnet vid tankning.
- Båtägare uppmanas att tänka på bättre bränslealternativ eller att byta till miljövänligare motorer.
Frågor och svar
Varför är tvåtaktsmotorer med förgasare skadliga för miljön?
Tvåtaktsmotorer släpper ut betydliga mängder oförbränt bränsle direkt i vattnet. För varje liter bränsle som tankas kan så mycket som 30 % av detta bränsle rinna ut oförbränt, vilket leder till allvarliga miljöproblem.
Vad kan jag göra som båtägare för att minska min miljöpåverkan?
Du kan överväga att byta ut din tvåtaktsmotor mot en fyrtaktsmotor eller en elmotor. Alternativt kan du använda mer miljövänliga bränslen och se till att du underhåller din motor ordentligt för att minska utsläppen.
Finns det några incitament för att skrota gamla båtmotorer?
Även om det inte finns något nationellt stöd för skrotning av gamla motorer, kan vissa lokala initiativ och återvinningscentraler erbjuda incitament eller hjälp. Det är en bra idé att kolla med din kommun eller lokala marina om sådana möjligheter finns.
För mer information om pågående insatser, läs mer här: Tv4-artikeln.

Karin Dahl rapporterar om väder, klimatförändringar och extremväder i Sverige och världen. Hon samarbetar med SMHI för att ge tillförlitliga väderprognoser.