Akut personalbrist: Så kan Stockholm lösa ambulanskrisen snabbare

Ambulansverksamheten i Stockholm står inför en allvarlig kris, där bristen på personal sätter både sjukvårdspersonal och patienter i en prekär situation. Med ett snabbt växande behov av ambulanssjukvård är det dags att kritiskt granska vad som kan göras för att förbättra läget.

Ambulanssjukvården i Stockholm i kris

Den akuta bristen på ambulanspersonal har resulterat i att flera ambulanser står stilla varje dag, vilket skapar en oacceptabel situation i en stad där liv och hälsa är i fara. Enligt Kristoffer Tamsons, oppositionsregionråd (M), är detta “ett fullkomligt haveri”. Han beskriver det som oansvarigt att låta stora delar av Stockholm stå utan adekvat ambulansberedskap:

“Det är att utsätta människor för livsfara,” säger han.

Överbelastade ambulanssjuksköterskor

Många ambulanssjuksköterskor vittnar om att de tvingas arbeta 60–70 timmar i veckan. Denna arbetsbelastning leder till en ohållbar arbetsmiljö där medarbetarna ständigt är i utkanten av utmattning.

  • Enligt rapporter får sjuksköterskor upp till 30 sms dagligen med förfrågningar om obemannade pass.
  • Det har förekommit dagar där så många som fem till tio ambulanser står stilla.

Johan Nestin, ambulanssjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet, pekar på de farliga följderna av denna situation:

“Det leder inte bara till längre väntetider – i värsta fall kan en ambulans inte hinna fram i tid.”

Förbättringar på gång?

Verksamhetschefen Jani Sundqvist har utlovat förbättringar i bemanningssituationen efter sommaren. Samtal med facket pågår för att förbättra arbetsmiljön. Sundqvist framhåller:

“Vi har en ny medarbetare på väg in efter semestrarna och ser över organisationen.”

Han betonar dock att trots dessa utmaningar prioriteras vården av svårt sjuka patienter:

“Svårt sjuka patienter får fortsatt vård i tid, men vi medger att situationen är ansträngd.”

Politisk respons krävs

Tamsons uppmanar till en krisplan och en extrainsatt regionstyrelse för att adressera den allvarliga situationen. Han konstaterar:

“Stockholm har delar som ska betjänas av en ambulans, där hundratusentals människor bor.”

För att åtgärda krisen framhåller både Tamsons och Nestin behovet av politiska åtgärder och satsningar på arbetsvillkor.

  • Höjda löner: Sjuksköterskorna måste få bättre lön, med flera tusen kronor mer, för att attrahera och behålla personal.

Frågor och svar

Varför står så många ambulanser stilla i Stockholm?

En akut personalbrist gör att flera ambulanser i Stockholm ofta är obemannade, vilket resulterar i att de står stilla.

Vad kan göras för att förbättra ambulansverksamheten?

För att ytterligare förbättra ambulansverksamheten i Stockholm krävs högre löner och bättre arbetsvillkor för att locka fler till yrket, samt en strukturerad krisplan från regionen.

Hur påverkar personalbristen ambulanssjukvården?

Personalbristen leder till längre väntetider för patienter och i en del fall riskerar ambulanser att inte hinna fram i tid, vilket kan få livsavgörande konsekvenser.

Ambulansverksamheten i Stockholm står vid ett vägskäl, där både politiska beslut och förbättringar i arbetsvillkoren är avgörande för att återfå en fungerande sjukvård. Det är en situation som vi alla bör följa noga.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top