Midsommar är en av de mest älskade högtiderna i Sverige, och sillen är en stapelvara på våra bord. Men nu ifrågasätts den traditionella inlagda sillen som många svenskar håller kärt. En ny rapport från Världsnaturfonden (WWF) har satt fokus på den norska vårlekande sillen, som nästan alla de populära sillrätterna på midsommar görs av. Sedan april i år har denna sill rödlistats på grund av överfiske och bristande kvotsamarbete mellan olika länder. Vad betyder detta för oss som älskar sillen?
WWF:s varning: Sillen rödlistad
I en rapport från WWF lyfts problematiken kring överfisket av sillen fram. I april rödlistades den norska vårlekande sillen, ett faktum som föranledde stor uppståndelse i Sverige. Många har ifrågasatt huruvida vi verkligen bör fortsätta att köpa inlagd sill, med tanke på den negativa miljöpåverkan som följer av överfisket. Enligt Inger Melander, havs- och fiskeexpert på WWF, har detta skapat en förändring bland stora handlare i Sverige.
Attitydförändring på marknaden
Fler handlare börjar nu se över sina inköp och efterfrågan på grönlistad sill ökar. “Vi märker av en förändring, och det känns som att fler aktörer tar detta på allvar,” säger Melander. Även om förändringarna ännu inte har nått butikshyllorna, är förhoppningen att detta ska skicka en signal till regeringar och handelns aktörer att agera mer hållbart när det gäller sillen.
Juholts kritik: Lägg inte ansvaret på konsumenterna
Som svar på WWFs uppmaningar har Håkan Juholt, tidigare ledare för Socialdemokraterna och ambassadör, uttryckt sin oro. Han menar att det är fel att skuldbelägga konsumenterna för överfisket. “Det är bra att handlarna tar ansvar, men vi måste börja med att förbjuda fiske av rödlistad sill. Varför ska ansvaret alltid ligga på oss som konsumerar?” säger Juholt.
Mänsklig konsumtion och dess konsekvenser
Juholt lyfter också fram en viktig aspekt av sillproblematiken: stora mängder sill används faktiskt till djurfoder i fiskodlingar. “Endast tio procent av all fiskad sill hamnar på våra tallrikar,” förklarar han. Detta belyser att det är vår konsumtion och produktion som är värdefulla punkter att adressera.
WWF påpekar: Vi är problemet
Inger Melander från WWF håller med om att människans konsumtionsmönster är avgörande för sörjningen kring sillen. Flera svenska konsumenter, som älskar rätter som inlagd sill, kan behöva tänka efter och reflektera över sina val. “Det handlar om mer än bara tradition; det handlar om vår planets hälsa,” konstaterar Melander.
Alternativ till sill – Vad är möjligheterna?
Med midsommar framför oss föreslår WWF fler hållbara alternativ. Du kan välja grönlistad sill, vegetariska eller veganska alternativ, eller kolla in andra fisk- och skaldjursarter som är ett mer hållbart val. “Det finns många fler sätt att njuta av god mat utan att rödlista vår sill,” betonar Melander.
Lista på hållbara alternativ till sill:
- Grönlistad sill
- Vegetariska sillalternativ
- Veganska alternativ
- Andra skaldjur och fiskar med hållbarhetscertifikat
Frågor och svar
Vad innebär det att sillen är rödlistad?
Rödlistning innebär att arten är under hot och att överfiske är ett stort problem. WWF rekommenderar att minska konsumtionen av rödlistad sill för att skydda bestånden.
Vilka alternativ finns det till rödlistad sill?
Du kan välja grönlistad sill eller vegetariska och veganska alternativ. Det finns även flera andra skaldjur och fiskar som är certifierade som hållbara.
Vad ska handlarna göra för att bidra till en hållbar sillkonsumtion?
Handlarna bör prioritera inköp av grönlistad sill och uppmuntra till hållbara alternativ för att skydda bestånden och främja en bättre miljö.
För mer information om detta ämne och WWF:s arbete, besök den här länken.

Karin Dahl rapporterar om väder, klimatförändringar och extremväder i Sverige och världen. Hon samarbetar med SMHI för att ge tillförlitliga väderprognoser.