Hästtjejen som blir framtidens kvinnliga ledare: Inspirerande berättelser och insikter

Det årliga priset Framtidens kvinnliga ledare uppmärksammar och hedrar framstående unga kvinnor som utmärker sig inom sitt ledarskap. Under ledning av fackförbundet Ledarna identifieras dessa förebilder, som visar på styrka och inkludering i sin ledarstil.

Hanna Moisander: Framtidens kvinnliga ledare

Hanna Moisander, som nyligen utsågs till en av Framtidens kvinnliga ledare, beskriver sin ledarskapsstil som “orädd och inspirerande”. Enligt prismotiveringen skapar hon en positiv energi som får hennes kollegor att överträffa sina egna förväntningar. Hon är också starkt engagerad i att öka representationen av kvinnor och underrepresenterade grupper i styrelser.

En mångsidig karriär

Hanna Moisander kan ses som en kombination av entreprenör och styrelseproffs. För närvarande är hon ordförande för modeföretaget Lager 157 och organisationen Deb, som hon också är medgrundare av. Deb arbetar med utbildningar för styrelsearbete, och Moisander har även uppdrag i flera andra styrelser.

Tidiga ledarskapslivserfarenheter

Moisander började sin karriär direkt efter gymnasiet i Borås, där hon tidigt upptäckte sitt intresse för ledarskap genom sitt engagemang i ridsporten. “Morgonträningarna och helgarbetet i stallet har verkligen gett mig en bra grund,” förklarar hon. Hennes första erfarenhet som ledare kom under tiden på e-handelsföretaget Nelly, där hon arbetade sig upp genom företaget och tog olika roller, vilket formade hennes informella ledarskap.

En fokuserad strategi på kunder

Med en tydlig fokus på kundens behov i affärsmodellen, hävdar Moisander att detta är avgörande för framgång. “Om vi sätter mycket fokus på kunden, då trivs jag,” säger hon och betonar vikten av att hålla kunden i centrum.

Framtidsvisioner och mål

Efter sin tid på Nelly har Moisander varit med och startat flera företag och fått styrelseuppdrag, med sitt första som 23-åring. Hon noterar betydelsen av att arbeta med entreprenörer som leder sina företag, vilket är något hon prioriterar i sina styrelseuppdrag.

Gender Balance in Leadership

Enligt Andra AP-fondens kvinnoindex för 2024 utgör kvinnor endast 36,5 procent av styrelsemedlemmarna i börsnoterade företag i Sverige. “Vi måste sträva efter 50-50, inte 40-60,” menar Moisander, och poängterar att aktivt arbete med styrelsers sammansättning är en viktig väg till jämställdhet.

AI och framtida utmaningar

I samband med en intervju med DN höll hon ett seminarium om artificiell intelligens, ett ämne hon tycker är av stort intresse för framtiden. Moisander uttrycker sin optimism kring möjligheterna AI erbjuder, samtidigt som hon betonar att beslutsfattare måste ta en aktiv roll i denna utveckling.

Frågor och svar

Vad är Framtidens kvinnliga ledare?
Priset delas ut årligen av fackförbundet Ledarna och syftar till att uppmärksamma unga kvinnliga ledare som skapar inkluderande och framgångsrikt ledarskap.

Vilka kriterier används för att utse vinnarna?
Vinnarna ska ha visat prov på goda resultat genom ett inkluderande ledarskap och uppnått framgång inom sina respektive områden.

Hur kan vi se till att fler kvinnor kommer in i ledande positioner?
Genom att aktivt arbeta med styrelsers sammansättning och sträva efter en jämn könsfördelning, som Moisander föreslår, kan vi skapa en mer representativ och inkluderande arbetsmiljö.

Varför är Hanna Moisander en förebild?
Hennes engagemang för att öka kvinnorepresentation i näringslivet och hennes kombination av entreprenörskap och styrelsearbete gör henne till en inspirerande ledare för kommande generationer.

För mer information om Hanna Moisander och Framtidens kvinnliga ledare, besök denna länk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top