Ny dom kan ge bostadsrättsföreningar pengar tillbaka: Så här maxar ni er ersättning!

Skattverket och SBC har länge haft en konflikt om hur bostadsrättsföreningar (BRF:er) ska beräkna momsavdrag när de hyr ut lokaler till momspliktiga verksamheter, såsom företag. Denna fråga har nu fått ett avgörande svar från Högsta förvaltningsrätten, vilket kan leda till betydande ekonomiska vinster för många föreningar.

Vad innebär domen för BRF:er?

Enligt Jenny Söderberg, ekonomisk expert på SBC, har det funnits otydligheter i hur lagstiftningen ska tolkas. SBC förespråkar att momsavdrag bör baseras på lokalerna omsättning snarare än deras yta. Detta innebär att även mindre lokaler i dyrare områden kan ge högre momsavdrag.

– ”Det blir mer rättvist att använda omsättningen snarare än area för att beräkna momsnyckeln,” säger Söderberg. Enligt henne kan den nya domen leda till en förbättrad ekonomi för många BRF:er.

Möjlig ekonomisk vinst

Men hur mycket pengar kan BRF:er faktiskt spara? Enligt Söderberg kan det handla om hundratusentals kronor per år för de större föreningarna.

Exempelvis, om en förening hyr ut lokaler för 1 miljon kronor per år och har gemensamma kostnader på 400 000 kronor varav 80 000 kronor är moms, innebär en ny beräkning att dessa kostnader kan ge en större avdragsrätt.

Hur förändras beräkningen av moms?

Momsavdrag: En ny beräkningsmetod

Tidigare beräknades momssatsen genom att dela de uthyrda lokalernas ytor med bostadsrättsföreningens totala yta. Den nya domen tillåter istället att man ska räkna ut momsen baserat på lokala omsättningen.

Så här fungerar det i praktiken:

  • Uthyrda lokaler: 1 miljon kronor
  • Uthyrda bostäder: 3 miljoner kronor
  • Totala gemensamma kostnader: 400 000 kronor
  • Total moms på gemensamma kostnader: 80 000 kronor

Med den nya metoden kan föreningen dra av en större andel av momsen baserat på den momspliktiga omsättningen.

Identifiera din förenings vinster

  • Öka intäkterna: Föreningar med lägre hyror kan behöva se över sina hyresavtal för att anpassa sig till marknadspriser och öka omsättningen.
  • Krav på återbetalning: Många ekonomiska förvaltare kommer sannolikt att erbjuda hjälp med att kräva tillbaka moms, vilket kan innebära en extra kostnad för föreningarna men också en potentiell vinst.

Framtiden för momsberäkning hos BRF:er

Tove Rickemyr, styrelserådgivare hos Bostadsrätterna, uttrycker en försiktig optimism. Hon pekar på att inte alla föreningar kommer må bra av detta, särskilt de utan marknadshyror.

Claes Pedersen, Skatteverkets rättsliga expert, menar att den nuvarande lagen är för vag, något som öppnat upp för olika tolkningar. Det är troligt att myndigheten kommer att se över lagstiftningen i kölvattnet av Högsta förvaltningsrättens beslut.

Frågor och svar

Vad innebär den nya domen för momsavdrag hos BRF:er?

Domen innebär att BRF:er nu kan börja beräkna momsavdrag baserat på lokalers omsättning istället för yta, vilket kan resultera i större avdrag och ekonomiska vinster.

Kan alla föreningar dra nytta av detta?

Inte alla BRF:er kommer att gynnas av de nya reglerna. Föreningar utan marknadshyror kan få lägre totalintäkter, vilket kan påverka deras ekonomi negativt.

Hur länge kan föreningar begära omprövning av momsavdrag?

Föreningar kan begära omprövning inom sex år från det år som omprövningen avser, vilket sträcker sig från 2019 till 2025.

Nu är det mer aktuellt än någonsin för BRF:er att se över sina momsavdrag och snabba på möjliga omprövningar för att dra nytta av de nya riktlinjerna. Häng med i utvecklingen för att maximera föreningens ekonomi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top