Postnord och frustrationen över fördröjningen av ellastbilar: Så här påverkar det deras framtid

Elkorts och elektrifiering av transportsektorn: en lång väg framåt

Elbilar och kortare koldioxidavtryck är på allas läppar, särskilt bland företag som Postnord. Trots att det finns en stark vilja att omvandla verksamheten till eldrift står man vid en avgörande vattendelare. Med en växande efterfrågan på effekt och begränsad infrastruktur, vad krävs egentligen för att transportsektorn i Sverige ska bli grönare?

En elektrifierad framtid för Postnord

Postnord har under flera år strävat efter att ersätta sina dieseldrivna skåpbilar och lastbilar med eldrivna fordon. I dagsläget finns det omkring 70 skåpbilar och 20 lastbilar som är i behov av denna omställning. Men processen att realisera detta skifte har visat sig vara mer svår än man kunnat föreställa sig. Elkorts och eldrift är fortfarande en sällsynt företeelse vid Segeltorpsterminalen i södra Stockholm, trots att de är en av Postnords mest kritiska knutpunkter, med över 60 000 paket som hanteras varje dag.

En frustrerande väntan

Postnord står nu inför en lång väntetid för att få den effektkapacitet de behöver för att kunna installera laddinfrastruktur för sina elfordon. Liv Najjar, fordonschef på Postnord, uttrycker sin frustration: “Det är otroligt frustrerande för oss som vill ställa om snabbt och ligga i framkant. Vår föranmälan om att öka kapaciteten med 2 megawatt har fått svar om att det kan dröja till 2029-2030.”

Historik och nuvarande situation

Innan vi gräver djupare i Postnords situation, är det viktigt att förstå den kontext som omger elektrifieringen av transportsektorn i Sverige. Målet är att minska beroendet av fossila bränslen, vilket i sin tur minskar växthusgasutsläppen. Trots denna strävan är Postnord en av många aktörer i logistiksektorn som upplever flaskhalsar såväl som bristen på elkorts.

  • Enligt Najjar kan denna omställning påverka så mycket som 140 000 kilometer av Postnords trafik varje månad. Även om mycket av det som transporteras redan är baserat på HVO100-diesel, som anses vara mer miljövänlig, kvarstår målet att helt elektrifiera Fordonsflottan.

Utmaningar med elnät och infrastruktur

Vattenfalls dilemma

En av de största hindren för Postnord är det lokala elnätet, som ägs av Vattenfall. Enligt Ann-Marie Gelius, chef för anslutningar till lokalnätet på Vattenfall, är orsaken till de långsamma handläggningstiderna den massiva mängd ansökningar som flödar in, särskilt kopplade till den senaste solcellsboomen under 2022. Detta har resulterat i att många projekt, inklusive Postnords, får vänta.

Kapacitet och efterfrågan

Problemet för både företag och privatpersoner är att efterfrågan på effekt har ökat explosivt. Vattenfall står därför inför en stor utmaning i att hålla takt med befolkningens och företagens behov av elektrifiering. Gelius betonar att handläggningstiderna är en verklighet som ingen vill ha men som är ofrånkomlig med tanke på kapacitetsutmaningarna.

Sammanfattning av utmaningarna

  1. Lång väntan på effektökning: Postnord har väntat på ökad kapacitet i upp till 7 år.
  2. Hanteringskapacitet: En stor mängd ansökningar avvaktar behandling hos elnätsleverantören.
  3. Brister i laddinfrastruktur: Utan tillgång till laddning kan elektrifieringen dröja ytterligare.

Framtiden för elektrifiering och transport

Det är klart att elektrifiering av transportsektorn kräver stora investeringar och strategisk planering. Med företag som Postnord i framkant, i och med deras målsättning att elektrifiera sin flotta, är det av yttersta vikt att det finns en fungerande laddinfrastruktur. För att nå detta mål kommer både offentliga och privata aktörer att behöva samarbeta djupare än någonsin tidigare.

Viktiga åtgärder som krävs

  • Byggnation av laddstationer i hela landet.
  • Ökad kapacitet och snabbare handläggningstider hos elnätsleverantörer.
  • Förbättrad samordning mellan företag och beslutsfattare för att snabba på övergången.

Frågor och svar

Vad är elkorts och hur relaterar det till Postnords elektrifiering?
Elkorts refererar till behovet av effekt och laddinfrastruktur för eldrivna fordon. För Postnord är detta avgörande för deras omställning till eldrift.

Varför dröjer det så länge för Postnord att få eldrivna fordon?
Postnord har ansökt om ökad effekt men på grund av en överväldigande mängd ansökningar och begränsad resurstillgång hos Vattenfall får de vänta till 2029–2030.

Hur påverkar bristen på elkorts leverans Postnords trafik?
Utan tillgång till eldrivna fordon måste Postnord fortsätta att använda diesel, vilket kan påverka både deras miljömål och effektivitet negativt.

Besök gärna DN för mer information om detta ämne!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top