Regeringens kriskommunikatörs hemligheter: Så här hanterar de kriser utan att vara en offentlig person

Christina Grapenfelt, en kriskommunikatör vid Regeringskansliet, har hamnat i fokus efter avslöjanden om kopplingar mellan en svensk minister och en anhörig involverad i extremhögern. På en direkt fråga från TV4 om detta, svarar Grapenfelt via mejl att den ifrågasatta personen är någon nära släkt, men inte en offentlig person. Hon tillskriver vidare frågor till säkerhetspolisen Säpo, med en påminnelse om att statsrådens säkerhet är av yttersta vikt.

Avslöjandet som kan påverka regeringen

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors, med gedigen erfarenhet inom samhällsfrågor, uttalar sig om situationen. Han är övertygad om att regeringen nu måste ta ställning till de senaste avslöjandena. “Detta är inte en fråga som regeringen vill ha i fokus just nu,” kommenterar han till TT. Hinnfors framhäver att en möjlig lösning kan vara att ministern tvingas avgå. Enligt hans bedömning kan det bli problematiskt om avslöjandet får för stort genomslag, vilket kan försvåra ministerns arbete och skapa krav på avgång.

Granskning av extremhögern pågår

Enligt en omfattande granskning av Expo har en nära anhörig till ministern varit aktiv inom extremhögern under det senaste året. Denna person har rekryterat medlemmar, samarbetat med en aktivist från Nordiska motståndsrörelsen (NMR), ett nätverk känt för sina kopplingar till utländsk våldsbejakande högerextremism. Granskningen har fokuserat på sex sociala mediekonton, där en del av aktiviteten verkar vara av privat art, men också kopplad till träningsbilder postade av en 17-åring inom extremhögern.

Denna anhörig har själv bekräftat deltagande i aktiviteter med högerextremistiska grupper som Aktivklubb Sverige och har haft återkommande kontakt med NMR-aktivister. Det har även rapporterats om försök att rekrytera unga individer till vit makt-organisationen Det fria Sverige.

Säpos kategori av hot och ansvar

Expo rapporterar att Säpo ännu inte haft kännedom om de nära relationerna som finns inom den högerradikala miljön som berör ministerns anhörige. När TV4 kontaktade Säpo för kommentarer svarade de att de inte kan diskutera specifika uppgifter. Däremot påpekade de att de har en god övervakning av säkerhetsläget för sina skyddspersoner och kontinuerligt följer utvecklingen inom den våldsbejakande extremismen som kan påverka den centrala statsledningen.

Frågor och svar

Vad innebär det för regeringen att en minister har kopplingar till extremhögern?
Det kan leda till krav på ministerns avgång och skapa allvarliga frågor kring regeringens hantering av säkerhet och ansvar.

Hur reagerar Säpo på dessa avslöjanden?
Säpo gör inga specifika kommentarer om situationen men bekräftar att de har en god övervakning av säkerhetssituationen för statsråd.

Vad är riskerna med kopplingar till extremhögern?
Kopplingar till extremhögern innebär allvarliga säkerhetsrisker och kan underminera förtroendet för regeringen, vilket i sin tur påverkar stabiliteten i ledarskapet.

Genom att uppmärksamma dessa frågor kan vi bättre förstå det komplexa politiska landskapet i Sverige och betydelsen av att upprätthålla integriteten hos regeringsföreträdare.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top