När åskan väcker skräck: Så skyddar du dig och dina nära
Åska och blixtar kan skapa en fascinerande, men också skrämmande atmosfär. När himlen öppnar sig med åskmuller och blixtrar, är det viktigt att veta hur man skyddar sig och sin familj. Med rätt kunskap kan du minska riskerna och känna dig trygg, oavsett väderlek. Här tar vi en närmare titt på vad experterna rekommenderar för att hålla dig säker under ett åskväder.
H2: Förstå farorna med åska
Blixten slår alltid ner i den högsta punkten, vilket gör att vissa platser är farligare än andra när åskan närmar sig. Enligt Joakim Jonsson, elexpert på Brandskyddsföreningen, är det klokt att undvika områden där du kan bli den mest utsatta för åsknedslag.
H3: Var inte ute under åskväder
Att befinna sig utomhus på exempelvis en fotbollsplan eller under ett träd kan vara livsfarligt. “Det finns alltid en risk att bli träffad av blixten i öppna områden”, förklarar Jonsson. Det bästa skyddet under åskan är att gå inomhus, där du inte längre är den högsta punkten.
H2: Skydda dig från vatten
När åskan drar in är vatten inte bara en källa till nöje utan också en risk. Att bada, fiska eller ens duscha bör undvikas under dessa förhållanden. “Vatten leder ström och kan vara direkt farligt”, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket. Detta gamla råd att aldrig bada under åskeväder stämmer fortfarande.
H4: Elbilar och laddning
Om du har en elbil är det viktigt att dra ur sladden under ett åskväder. Precis som andra elektriska apparater erbjuder elbilar inte mycket bättre skydd mot åskan. “Dra ur alla kontakter till elektronik, även barnens laddare”, rekommenderar Gustafsson. Detta kan minska risken för överspänning och skador på utrustningen.
H2: Gamla myter och säkra metoder
Det finns många myter kring hur du bör förhålla dig till teknik och åska. Den föråldrade uppfattningen att bilens gummidäck ger ett komplett skydd mot blixtnedslag är en skröna. “Skyddet i en bil är liknande som inne i ett hus, eftersom man inte längre är den högsta punkten”, förtydligar Jonsson.
H3: Skydd i hemmet
Även om det inte finns något lagkrav på åskskydd i villor eller flerfamiljshus, rekommenderar experterna att husägare investerar i åskskydd och överspänningsskydd. Kostnaden för att skydda elcentralen kan variera mellan fem och tio tusen kronor. “Det är extra viktigt för hus som ligger ensamt och utsatt i landskapet”, säger Jonsson.
H2: Kontrollera efter en storm
Om blixten slår ner, är det viktigt att agera med försiktighet. Kontrollera om det finns några tecken på brand, såsom lukt eller ljud. “En eld kan smyga sig på och vara svår att upptäcka i flera dagar”, varnar Gustafsson. Om säkringar går, kontrollera orsaken innan du återställer dem.
Frågor och svar
1. Vad ska jag göra om det blixtrar och dundrar?
Det bästa du kan göra är att söka skydd inomhus, håll dig borta från fönster och undvik att använda elektroniska apparater.
2. Kan jag använda min mobiltelefon under åskan?
Ja, moderna mobiltelefoner är säkra att använda, men undvik fasta telefoner, eftersom de kan vara förenade med större risker under åskväder.
3. Hur skyddar jag mitt hem mot åska?
Investera i åskskydd, överspänningsskydd och jordfelsbrytare för att skydda elcentralen och dina elektriska apparater mot åsknedslag.
För mer information om säkerhet vid åska, besök Brandskyddsföreningen .

Daniel Andersson har arbetat som nyhetsjournalist i över ett decennium. Han rapporterar om aktuella händelser från hela landet med fokus på snabbhet, saklighet och trovärdighet.