Så här bemöter vården övervikt effektivt 2025: En guide till bättre hälsa och bemötande.

Influencern Linda-Marie Assergård, 33 år, har under de senaste 23 åren kämpat med ryggsmärtor. Efter en lyckad period med träning hos en personlig tränare drabbades hon återigen av smärtor efter en olycklig händelse med marklyft. Det som följde var en frustrerande kamp för att få vård, där hennes vikt ständigt blev ett fokus snarare än hennes egentliga medicinska problem. I ett gripande Instagram-inlägg ger hon voice till sin erfarenhet och tar upp den viktiga frågan: “Att söka vård när man är tjock är inte lätt.”

Att bemöta vården med dignitet

Linda-Marie berättar att efter flera besök hos olika terapeuter och en lång väntetid lyckades hon slutligen få en magnetröntgen, som avslöjade ett diskbråck. Men innan hon nådde fram dit kände hon att hennes bekymmer inte togs på allvar. Enligt en specialist fick hon höra att om hon hade vägt mindre, skulle hennes smärtor antagligen inte funnits.

”I ingen tar ens problem på allvar”

Linda-Marie reflekterar över det oönskade mönsters hon upplevt i möten med läkare. Ofta blev budskapet att hennes problem var självförvållade på grund av vikten, snarare än att fokusera på de underliggande medicinska orsakerna. Detta är en upplevelse som många andra också har delat med henne, vilket visar på en utbredd oro kring hur personer med övervikt bemöts inom vården.

Smärta och tystnad

Enligt Linda-Marie har många i hennes omgivning valt att leva med kroniska smärtor istället för att söka vård, av rädsla för att bli bemötta med fördomar om sin vikt. ”Det är så fruktansvärt orättvist”, säger hon. Hennes budskap är klart: läkare bör fokusera på att hjälpa patienterna, inte på deras vikt såvida det inte är relevant för deras medicinska tillstånd.

Socialstyrelsen erkänner brister

Socialstyrelsen har länge diskuterat obestridliga problem inom vården gällande hur patienter med övervikt bemöts. Enligt deras riktlinjer ska övervikt och obesitas hanteras med en främjande inställning, där fokus ligger på att hjälpa patienten att få den vård de behöver, snarare än att i första hand kommentera vikten.

Sofia Von Malortie, enhetschef på Socialstyrelsen, påpekar att det är avgörande för vårdpersonal att bemöta patienter med respekt och lyhördhet. “Vården ska alltid sträva efter att ge stöd och hjälp, inte skapa stigmatisering”, säger hon.

Rättigheten att avstå

I enlighet med patientlagen har varje individ rätt att diskutera sin hälsa utan att andra faktorer, som vikten, ska utgöra ett hinder. Om ett samtal om vikten inte känns relevant eller önskvärt, ska patienten ha rätten att säga ifrån, och det är viktigt att vårdpersonalen respekterar detta.

Frågor och svar

Hur påverkar övervikt tillgången till vård?
Övervikt kan tyvärr påverka hur vårdpersonal ser på patientens symptom. Många, som Linda-Marie, har berättat att deras problem inte tas på allvar, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser för deras hälsa.

Vad tycker Socialstyrelsen om behandlingen av patienter med övervikt?
Socialstyrelsen har erkänt att det finns brister i hur patienter med övervikt bemöts inom vården. De påpekar vikten av respektfullt bemötande och att samtalen inte får ske för att patienten är överviktig, utan för att hjälpa dem med deras faktiska hälsofrågor.

Vilken rätt har patienter vid vårdbesök i samband med sin vikt?
Patienter har alltid rätt att styra samtalet om sin hälsa och kan välja att inte diskutera sin vikt om det inte känns lämpligt. Vårdpersonal ska respektera denna önskan och säkerställa att patienterna känner sig trygga under behandlingen.

Linda-Maries berättelse är ett kraftfullt exempel på vikten av att lyssna på och ta patientsymptom på allvar, oavsett vikt. Genom att skapa större medvetenhet om dessa problem kan vi tillsammans arbeta för en mer inkluderande och stödjande vårdutveckling i Sverige.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top