Så här delar vännerna sina känslor om IVF: En gemensam kamp för att bli föräldrar

Vännerna Angela Bjurud Naktiende och Anki Eriander har länge delat en hemlighet — en gemensam kamp för att bli gravida genom IVF. Det var först när Angela valde att öppna sig offentligt som hemligheten trädde fram i ljuset. Denna artikel handlar om deras motiv, utmaningar och hur deras vänskap har blivit en viktig del av deras resa med ofrivillig barnlöshet.

Delar samma resa med IVF

Angela och Anki har känslomässigt stöttat varandra genom sina IVF-behandlingar. Enligt Angela är det en trygghet att ha någon som förstår exakt vad hon går igenom. Det kan vara utmanande och ensamt att hantera de känslor som kommer med IVF-processen.

En hjälpande hand när det behövs som mest

När Angela först delade sin berättelse på sociala medier var reaktionen överväldigande positiv. Många människor kände igen sig i hennes situation och började dela med sig av sina egna erfarenheter. Anki, som också går igenom IVF, kände att detta var en perfekt möjlighet att skapa en djupare koppling.

  • “Jag hörde av mig till Angela och sa, ‘Du är inte ensam, jag är här med dig’,” berättar Anki.

Deras vänskap har blossat upp till en unik stödstruktur där de kan diskutera sina känslor och dela sina bekymmer utan att behöva förklara sig.

Samma språk, samma känslor

Angela och Anki har funnit ett gemensamt språk genom sina erfarenheter av IVF. De förstår varandra på ett sätt som många andra inte gör. Anki påpekar att även om det finns ögonblick då de inte pratar om det svåra, är tystnad ibland en del av deras stöd för varandra.

  • “Vi pratar verkligen samma språk och känner mycket likadant,” säger Anki, vilket framhäver hur starkt deras band är.

Utmaningar på vägen

Angela och Anki är båda inne i intensiva IVF-behandlingar, och det är tydligt att resan är fylld av både hopp och motgångar. Angela genomgick nyligen sitt femte äggplock, vilket innebar många känslor beroende på resultaten.

  • “Det är en nedslående känsla när inga av äggen håller kvalitet nog att frysa in,” sammanfattar Angela.

Anki, å sin sida, har genomgått fyra ägguttag och flera hormonbehandlingar, med blandat resultat. Hon har även behövt avbryta behandlingar som inte fungerat som förväntat.

“Vi är på ruta noll”

“Vi är på ruta noll, båda två,” kommenterar Anki. Det är en känsla som många med ofrivillig barnlöshet kan relatera till — att ständigt börja om utan att se något ljus i tunneln. Angela reflekterar över hur tuffa behandlingarna har varit, och hur smärta har varit en ständig följeslagare.

Att ge och få stöd

Deras podcast “One Last Shot” har blivit en plattform för både att ventilera sina känslor och ge stöd till andra som går igenom liknande situationer. Podden har samlat lyssnare från olika bakgrunder, inklusive män och familjemedlemmar som vill förstå mer om processen.

  • “Det är fantastiskt att få meddelanden från så många olika människor; alla är ett stöd, säger Angela.”

Frågor och svar

Vad är IVF?
IVF, eller in vitro-fertilisering, är en process där ägg befruktas av spermier utanför kroppen, innan de sätts in i livmodern. Detta hjälper par med ofrivillig barnlöshet att få barn.

Hur kan jag få stöd som går igenom IVF?
Det är viktigt att ha människor omkring sig som förstår. Att dela sina erfarenheter, precis som Angela och Anki genom sin podcast, kan vara till stor hjälp. Sök även stödgrupper där du kan prata med andra i samma situation.

Kan IVF vara smärtsamt?
Ja, många kvinnor upplever smärta under IVF-behandlingar. Smärtan varierar beroende på individ och behandlingens art. Det är viktigt att diskutera eventuella bekymmer med din läkare.

Genom att dela sina upplevelser hoppas Angela och Anki förändra blickarna på ofrivillig barnlöshet och inspirera andra att prata öppet om sina känslor och erfarenheter. Deras historia är en stark påminnelse om att ingen behöver känna sig ensam i sin kamp.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top