Den tragiska händelsen kring den Grammisvinnande hiphopartisten C.Gambino, som sköts i Göteborg, väcker frågor om kommunikationen inom akutsjukvården och hur den kan påverka liv. Det är en situation som många kan relatera till – att snabbt få hjälp i en nödsituation, men vad händer när tekniken sviker?
C.Gambino och oväntade hinder
C.Gambino, 26, blev skjuten flera gånger och ringde själv SOS Alarm för hjälp. Samtalet varade bara en minut, men under den tiden var hans tillstånd allvarligt. När polisen och ambulansen nådde parkeringsgaraget vid Selma Lagerlöfs torg, visade det sig att C.Gambino fortfarande kunde prata. Den tidningen SVT rapporterade om denna otäcka händelse framhäver betydelsen av effektiv kommunikation i kritiska ögonblick.
En sjukvårdspersonals utmaningar
En sjuksköterska som var först på plats förklarar i förhör hur svårt det var att få kontakt. “Jag försökte ropa upp polisen på Rakel, men troligtvis fanns det inget samband,” berättar han. Rakel, det svenska skyddade kommunikationssystemet, visade sig inte fungera i det trånga parkeringshuset.
Förvirring och missförstånd
Sjukvårdsteamet stötte på flera hinder i sina försök att nå C.Gambino. Medan en sjuksköterska sprang ut för att hämta syrgas, gick kollegorna en annan väg och det uppstod förvirring. “Jag skrek till dem, men de hade redan tagit sig ner till bottenplan,” säger han, uppenbarligen frustrerad över att tiden var av största vikt.
C.Gambino drabbades tyvärr av hjärtstopp och förlorade medvetandet. Trots akuta livräddande åtgärder, inklusive blodtransfusion och HLR, bekräftades han död på Sahlgrenska sjukhuset vid klockan 00.01, en timme och 21 minuter efter det första larmsamtalet.
Kommunikationen som sviker
Rakel-systemet, ett kritiskt verktyg för att säkerställa snabb kommunikation mellan räddningstjänst och ambulans, har upprepade gånger kritiserats för att inte alltid ha tillräcklig täckning på vissa områden. Kristofer Forssten, chef på Enheten för drift och nätverksövervakning på MSB, skriver till SVT:
“Rakel har inte täckning på vissa platser. Dock är täckningen för Rakel överlag väldigt god och vi jobbar kontinuerligt med våra användarorganisationer för att göra både täcknings- och robusthetshöjande åtgärder.”
Denna händelse lyfter en viktig fråga om hur vi kan förbättra våra system för att säkerställa att liv inte går förlorade på grund av tekniska problem.
Rättvisa för C.Gambino
Fyra män är åtalade för olika nivåer av inblandning i mordet. Rättegången är i full gång och domen kommer att meddelas på onsdag. Samtidigt får denna tragedi oss att reflektera över bristerna i våra nödsystem och vilken påverkan det kan ha i livsavgörande situationer.
Frågor och svar
Fråga: Varför fungerade Rakel inte i parkeringshuset där C.Gambino sköts?
Svar: Rakel-systemet, vilket är avsett för säker kommunikation inom räddningstjänst, har rapporterats ha brister i täckningen, särskilt i trånga utrymmen som parkeringshus. Effektiv kommunikation är avgörande under nödsituationer, och det finns kontinuerligt arbete för att förbättra systemet.
Fråga: Vad hände med C.Gambino efter skottlossningen?
Svar: Efter att C.Gambino blev skjuten inleddes akuta livräddande insatser, men trots dessa åtgärder ledde hans tillstånd till hjärtstopp och han avled på Sahlgrenska sjukhuset drygt en timme efter larmet.
Fråga: Vilka åtgärder tas för att förbättra Rakel-systemet?
Svar: Enligt MSB arbetar man kontinuerligt med att öka täckningen och robustheten i Rakel-systemet i samarbete med användarorganisationer för att undvika liknande problem i framtiden.

Lina Sjöström rapporterar om teater, film, musik och kulturella evenemang i hela Sverige. Med ett öga för detaljer fångar hon essensen i det svenska kulturlivet.