Sedan 1980-talet har lyriktidskriften och förlaget 20-tal haft en stark relation till den unga poesin. Med ett brinnande intresse för att hålla poesin levande har de arrangerat flera evenemang och fester för att nå ut till nya målgrupper.
När 20-tal lanserade sitt första nummer 1980, inleddes en vecka av festligheter på Kulturhuset i Stockholm. Under detta evenemang genomfördes uppläsningar och diskussioner om samtidens litteratur, vilket väckte kraftiga reaktioner från kritiker.
– Vi blev kallade gnällspikar för att vi vågade kritisera den etablerade kritiken och uppmärksamma det som låg oss varmt om hjärtat, förklarar Madeleine Grive, förläggare och chefredaktör på 20-tal.
Ett ökat intresse för ung poesi
Madeleine Grive noterar att publikens inställning till ung poesi har förändrats dramatiskt sedan 1980-talet, då få kritiker hyllade denna genre. Idag är intresset stort, och poeter under 50 år har en klart fördel.
– Nu finns det ett kraftigt sug efter ung poesi, och det är en trend som lyfts fram av medierna. Många förlag väljer att prioritera dessa röster, vilket innebär att det kan vara en utmaning för äldre författare att bli publicerade, säger hon.
Som en redaktör har Madeleine Grive alltid fokuserat på att ge en plattform för unga, aspirerande poeter. Hon menar att dagens unga poesi ofta liknar en form av internetpoesi, där humorn och samhällskritiken är starkt närvarande.
– Den är djupt påverkad av det snabba informationsflödet på internet, vilket ger en unik känsla av samtid, framhäver hon.
Poesin går viral på TikTok
Förlaget 20-tal gör nu en satsning på moderna plattformar för att nå ut till yngre läsare. Deras initiativ, Poesifabriken, riktar sig till unga med skrivintresse. Madeleine Grive har märkt att TikTok blivit den föredragna plattformen för ungdomar i dag.
– Vi har därför beslutat att lansera oss på TikTok i höst. Vår första TikTok-poet blir debutanten Artur Bagheri, vilket vi ser fram emot, berättar hon och fortsätter:
– Poesin ska vara tillgänglig där de unga befinner sig – på TikTok. Vi är både proaktiva och reaktiva i vår strävan att främja poesins plats i dagens samhälle.
I en medföljande video kan du få en inblick i intresset för ung poesi och hur samarbeten med företag kan vara en väg framåt för många poeter.
Frågor och svar
Vad gör 20-tal för att främja ung poesi?
20-tal anordnar olika läs- och skrivfrämjande projekt, som Poesifabriken, för att engagera och stödja unga författare och poeter.
Varför satsar 20-tal på TikTok?
TikTok är en populär plattform bland unga, vilket gör den till en idealisk kanal för att nå en ny publik och göra poesin mer tillgänglig.
Hur har intresset för ung poesi förändrats?
Intresset för ung poesi har ökat betydligt, vilket gjort det lättare för unga poeter att bli publicerade och uppmärksammade, till skillnad från tidigare där kritiker varit mer skeptiska.

Lina Sjöström rapporterar om teater, film, musik och kulturella evenemang i hela Sverige. Med ett öga för detaljer fångar hon essensen i det svenska kulturlivet.