Flera ambulanssjuksköterskor i Sverige har tröttnat på sina arbetsvillkor och valt att säga upp sig, vilket skapar oro inom sjukvården. Missnöjet har särskilt riktats mot löner, scheman och den allmänna arbetsmiljön. Ambulanssjuksköterskan Johan Nestin, som är förtroendevald i Vårdförbundet i Solna, berättar om den kritiska situationen där personalbristen leder till ohållbara arbetsförhållanden, något som i sin tur förstärker svårigheterna att bemanna enheterna.
Orsaker till avhoppen: Missnöje med löner och arbetsmiljö
Den svåra bemanningssituationen gör att åtskilliga enheter inte kan operera som de ska. “Vi kan inte bemanna överallt. Flera enheter står still på grund av personalbrist,” säger Johan Nestin till TV4 Nyheterna. Enligt honom är låga löner en stor del av problemet: “Lönerna måste upp. De måste höjas med flera tusen för att folk ska vilja ta anställning här.”
En som tagit steget att sluta är specialistsjuksköterskan Sofia Bjärnek. Efter fyra år inom ambulanssjukvården och sju år som sjuksköterska kände hon att hennes erfarenhet inte fick det erkännande den förtjänade. “Flera kollegor har fått lägre lön som specialister, trots att den rollen kräver mer erfarenhet. Det har lett till en ökad avhoppsfrekvens.”
Krisen för ambulanssjuksköterskor: Arbetstider och arbetsbelastning
Under sommaren har arbetsbördan ökat dramatisk, trots nya EU-direktiv om vila. Sofia berättar om kollegor som jobbade uppemot 60 timmar i veckan under juli. “Vi har ett direktiv om halvtimmes måltidsuppehåll, men det är borttaget nu. Det gör det svårt att veta om man ens hinner äta eller när man får gå hem,” fortsätter hon.
Inga måltidsuppehåll
Flera av de direktiv som skulle förbättra arbetsmiljön, såsom måltidsuppehåll och begränsningar på vilka larm man kan ta sista halvtimmen, har satts på paus i sommarhettan. Detta har i sin tur lett till både färre raster och en ökad risk för övertid.
Undermåliga löner drabbar rekryteringen
Sofia påpekar att den nuvarande situationen påverkar rekryteringen negativt. “Flera erfarna sjuksköterskor har tackat nej till specialistuppdrag på grund av låga löner,” berättar hon. “Regione ville planera in oss som specialister innan avtalen ens var skrivna. När ersättningen kom valde många att tacka nej, vilket skapar stora bemanningsluckor.”
Trots att Sofia beskriver sitt yrke som både meningsfullt och omväxlande, betonar hon att de dåliga arbetsvillkoren skrämmer bort kompetenta kollegor. “Många blir chockade över hur arbetsmiljön faktiskt ser ut. Det är ett fantastiskt yrke, men man orkar inte hur länge som helst utan en hållbar arbetsmiljö,” avslutar hon.
Konsekvenser för patienterna
Johan Nestin bekräftar allvaret. “Det här är inget annat än en katastrof. Vi kan inte ens bemanna centrala Stockholm med mer än en ambulans.” Vad innebär det för patienterna? “Längre väntetider är bara början. I värsta fall kan det få fatala konsekvenser vid hjärtstopp eller drunkning.”
Frågor och svar
Varför säger ambulanssjuksköterskor upp sig?
Ambulanssjuksköterskor väljer att säga upp sig på grund av missnöje med låga löner, stressiga scheman och dålig arbetsmiljö.
Hur påverkar personalbristen vården?
Personalbristen leder till längre väntetider för patienter och kan i värsta fall resultera i livshotande situationer eftersom det blir svårt att bemanna alla enheter som behövs.
Vad kan göras för att förbättra situationen för ambulanssjuksköterskor?
Det krävs i första hand högre löner och bättre arbetsvillkor för att attrahera och behålla kompetent personal inom ambulanssjukvården.
Läs mer om situationen på TV4 Nyheterna.

Daniel Andersson har arbetat som nyhetsjournalist i över ett decennium. Han rapporterar om aktuella händelser från hela landet med fokus på snabbhet, saklighet och trovärdighet.