USA:s president Donald Trump har nyligen hotat med att införa 30-procentiga tullar på varor från EU om en överenskommelse inte nås före den 1 augusti. Denna hotfulla diplomatisk situation har skapat stor osäkerhet bland företag runt om i Europa, inklusive Sverige.
Trumps Tullhot och EU:s Respons
En potentiell överenskommelse
Tidigare har det kommit fram att EU kan vara villigt att acceptera 10-procentiga tullar, förutsatt att viktiga sektorer såsom läkemedel, alkohol och halvledare får undantag. Trots dessa förhandlingar vill Trump enligt uppgifter från flera medier se tullar på minst 15-20 procent, vilket EU betraktar som oacceptabelt.
Benjamin Dousa, Sveriges utrikeshandelsminister, uttrycker att de europeiska länderna kände att de rörde sig i en konstruktiv riktning fram tills dess att Trump ökade trycket. Detta skifte har lamslagit de pågående förhandlingarna och lämnat många företag med frågor om vad som kommer att gälla framöver.
Intensiva förhandlingar
Dousa berättar om intensiva förhandlingar som pågår för att hitta en lösning innan deadline. Han betonar att “bollen ligger mycket på andra sidan Atlanten”, vilket innebär att det nu är upp till USA att agera för att nå en överenskommelse.
EU:s Motåtgärder vid Tullsituation
Förberedelser på svarstullar
Parallellt med de pågående förhandlingarna förbereder EU-kommissionen motåtgärder ifall Trumps tullhot skulle realiseras. Ett första paket med potentiella svarstullar till ett värde av 21 miljarder euro har redan godkänts. Dessutom finns det ett ytterligare åtgärdspaket under beredning, som kan utöka detta med 72 miljarder euro. Det omfattar tullar på olika typer av elektronik, plastprodukter och jordbruksvaror.
Även om specifika detaljer kring vilka produkter som omfattas ännu inte har offentliggjorts, har Sverige lyckats få bort fem viktiga varor från listan. Dousa säger att dessa insatsvaror är viktiga för forskning och innovation i Sverige, men avslöjar inte vilka produkter det handlar om då det är affärshemligheter.
Viktiga insatser framåt
Dessutom har det beslutats att importerad försvarsmateriel inte kommer att omfattas av de potentiella svarstullarna. Dousa menar att detta är en viktig punkt, då en ökning av tullarna på försvarsprodukter kunde påverka Europas säkerhet och stabilitet.
Sveriges Linje och Global Handel
Förhållandet till andra länder
Den svenska regeringen driver också linjen att EU bör sänka tullarna mot andra länder om unionen tvingas införa högre tullar mot USA. Dousa påpekar att om så skulle ske, kan priserna på ett flertal produkter stiga för både europeiska konsumenter och företag. För att motverka dessa effekter vill regeringen sänka tullarna på liknande varor mot andra medlemsländer inom WTO (Världshandelsorganisationen).
Ett av dessa länder är Kina, där EU har infört tullar på elbilar, bland annat. Dousa påminner oss om att WTO:s kärnprincip är att alla medlemmar ska behandlas lika, om inga skyddsåtgärder vidtas. Om det visar sig att Kina utnyttjar situationen orättvist kan EU tänka sig att agera.
Frågor och svar
Hur påverkar Trumps tullhot EU?
Trumps tullhot kan leda till förhöjda kostnader för europiska företag och konsumenter, vilket i sin tur kan påverka marknaderna negativt.
Vilka varor omfattas av potentiella EU-svarstullar?
Exakta detaljer är ännu inte kända, men det handlar om bland annat elektronik, plast och jordbruksprodukter. Sverige har lyckats få bort vissa varor från denna lista.
Vad är Sveriges ståndpunkt i denna tullfråga?
Sveriges regering står fortfarande fast vid att det är viktigt att minska tullarna på andra marknader om tullen mot USA skulle skärpas, för att mildra ekonomiska effekter på europeiska företag.
Den kommande tiden är avgörande för dessa förhandlingar, och många med mig håller ett öga på utvecklingen av detta komplexa förhållande mellan USA och EU.

Maria Lindqvist analyserar ekonomiska trender, börsutveckling och svensk arbetsmarknad. Hon skriver tydliga och aktuella artiklar som hjälper läsare att förstå komplexa ekonomiska frågor.