Så här kan du tryggt hantera trasiga hissar i Gottsunda – experttips för äldre.

En trasig hiss kostar 86-årig kvinna friheten: ”Jag är fängslad hemma”

I Gottsunda står en hissen stilla i ett sjuvåningshus, vilket har fått förödande konsekvenser för de boende, särskilt för 86-åriga Manoshagh Rezaei Asl. Trots kraftiga smärtor och en nyknäopererad kropp måste hon varje vecka själv handla mat. Den trasiga hissen har gjort att hon nu känner sig som om hon är fängslad i sin egen hem.

Händelsen i Gottsunda

Det har nu gått över fem veckor sedan hissen i byggnaden gick sönder. Manoshagh, som bor högst upp på sjunde våningen, får kämpa sig upp och ner för trapporna flera gånger i veckan. Med knäproblem, högt blodtryck och artros tar varje resa en halv timme.

– Jag kan inte göra några utflykter eller någonting. Jag är fast hemma. Jag behöver hjälp, men jag har ingen att vända mig till, säger hon.

Trots smärtan i kroppen har hon ingen möjlighet att få hjälp från kommunen, då hon är beroende av sin knappa pension. Uppsalahem, hyresvärden, har hänvisat henne till externa tjänster som hon inte har råd med.

Hot om böter för sopor

Problemet blev än mer komplicerat när hon under några dagar, på grund av svårigheter att ta sig ner för trapporna, ställde en soppåse utanför sin dörr. Det resulterade i en påminnelse från Uppsalahem där de meddelade att hon riskerade böter om soporna inte togs bort omgående.

– Som 86-åring med opererade knän och ont i axlarna, hur ska jag klara av trapporna varje dag med soporna? undrar hon.

Och det är inte bara Manoshagh som har det kämpigt. Hasan Bandakji, boende på sjätte våningen, berättar hur hans familj är vitskapad av situationen.

– Det är en stor belastning. När jag försöker få ut min familj på aktiviteter är det jobbigt för barnen att gå i trapporna, säger han.

Uppsalahems svar

Har den ansvariga hyresvärden Uppsalahem en skyldighet att se till att hissen fungerar? Enligt Linda Ryttlefors, kommunikationschef hos Uppsalahem, finns det inget direkt ansvar när det gäller att hjälpa äldre och sjuka. Hun menar att det i så fall är upp till individen att ordna hjälp från sina grannar eller familjen.

– Vi har stått i kontakt med dem och beställt delar till hissen, förklarar Ryttlefors, samtidigt som hon påpekar att reparationen dröjer.

Kritiska röster

Processjuristen Mikael Areskog från Hyresgästföreningen är kritisk till att så lite har gjorts för att åtgärda hissen.

– Det är skandalöst att hyresvärden inte har vidtagit snabba åtgärder. Hyresgäster har rätt att kräva att hyresvärden agerar när såna här problem uppstår, menar Areskog.

Enligt lag kan hyresgäster begära ersättning och hyresavdrag under tiden hissen är trasig. Även om hyresvärden hävdar att reparationen är fördröjd, har hyresgästerna rätt till kompensation.

Frågor och svar

Kan jag kräva ersättning om hissen är trasig längre tid?
Ja, enligt lag har du rätt till ersättning om hissen är trasig och det påverkar dina dagliga livsbehov.

Vem ansvarar för att hissen repareras i flerfamiljshus?
Hyresvärden har ansvar för att se till att hissen är i fungerande skick och att snabb åtgärd vidtas när problem uppstår.

Vad ska jag göra om hyresvärden inte åtgärdar hissen?
Du kan kontakta Hyresgästföreningen för stöd och råd, och eventuellt överväga att kräva hyresavdrag eller ersättning för extra kostnader.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top