Så här kan kommuner effektivt hantera stöld från dementa 81-åringar innan lagändringen.

En oroande händelse har nyligen uppmärksammats inom äldreomsorgen: en kvinna dömdes för att ha utnyttjat en dement 81-årings bankkort. Denna situation väcker viktiga frågor om skyddet för våra mest utsatta medborgare. Medan debatten om att öka möjligheterna till bakgrundskontroller av personal i äldreomsorgen pågår, kvarstår frågan: vad gör vi för att skydda våra äldre?

Utsatta personer och brott inom äldreomsorgen

Att äldre personer är särskilt sårbara för brott har blivit alltför tydligt i ett nyligen påbörjat rättsfall. En kvinna som arbetade inom äldreomsorgen använde en 81-årig dement mans bankkort för att genomföra privata köp. Hon kunde handla upp till sju gånger innan kortet togs tillbaka. Denna händelse understryker behovet av att upprätta bättre skydd för äldre.

En dröjsmål med lagändringar

Trots att en utredning inleddes i februari 2024 för att förbättra möjligheterna för kommuner att genomföra bakgrundskontroller, har inga lagändringar trätt i kraft. Tomas Björck, arbetsrättschef vid Sveriges Kommuner och Regioner, betonar att ju snabbare klara riktlinjer kan fastställas, desto bättre skydd får vi för våra äldre.

  • Viktiga fakta:
    • Brott mot äldre personer på särskilda boenden leder sällan till fällande domar.
    • Många fall anmäls, men bevisären ledsen är ofta svåra att styrka.

Utmaningar med bevisning

Kristin Andersson, kammaråklagare i Luleå, noterar att även om brotten anmäls ofta, är de ofta svåra att bevisa. Många äldre personer har nedsatt förmåga att kommunicera, vilket komplicerar rättsprocessen ytterligare. Det understryker vikten av att stärka lagarna för att skydda de mest utsatta.

Framtida lagstiftning

Regeringen lovade att nya lagar skulle träda i kraft senast den 1 juni 2025. Men för närvarande har detta ytterligare skapat ett vakuum där äldre fortsätter att vara i riskzonen. Justitieminister Gunnar Strömmer har hittills avstått från att ge specifika svar kring tidslinjen för lagändringen, men det pågår påstås att arbete för dessa reformer.

Vad kan göras?

Björck föreslår att förbättrade utredningar inför anställningar skulle kunna reducera risken för dessa händelser. Att ge personalen bra utbildning och att inkludera noggranna kontroller kan avskräcka potentiella brottslingar.

Frågor och svar

1. Hur skyddas äldre från brott inom äldreomsorgen?
Genom att införa strängare bakgrundskontroller och utbilda personal om riskerna med att arbeta med äldre personer kan vi öka skyddet för denna utsatta grupp. Det pågår arbeten för att förbättra dessa regelverk.

2. Vad görs för att förhindra att händelser som att använda en dement persons bankkort upprepas?
Regeringen planerar att verkställa nya lagar som ska ge kommunerna bättre verktyg för att kontrollera anställda inom äldreomsorgen. Detta inkluderar att titta på tidigare brott och misstankar.

3. Varför är det svårt att få fällande domar för brott mot äldre?
Många äldre har begränsade möjligheter att ge bevis eller återge händelser på grund av sin mentala och fysiska hälsa. Det gör att brott i sådana situationer är svårare att lagföra.

Denna situation accentuerar behovet av starkare skydd och reformer för att se till att våra äldre får den trygghet och respekt de förtjänar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top