Under årets EM-fotboll har svenska tv-tittare upplevt en del komplikationer, särskilt när det kommer till vilka matcher som sänds gratis och vilka som kräver en betalkanal. En av de mest uppmärksammade matcherna var Sveriges seger mot Polen, som enbart visades på Viaplay Sport. Detta har lett till att många, inklusive Tele2-kunder, inte har haft möjlighet att följa de spännande momenten under mästerskapet, vilket väckt diskussioner om hur man kan öka tillgängligheten till stora sportevenemang.
H2: Ökade krav på tillgänglighet för sportevenemang
Den aktuella debatten handlar i hög grad om huruvida storasport evenemang, som fotbolls-EM, bör vara tillgängliga för alla utan att kräva extra kostnader. Politiska partier som Vänsterpartiet har framfört idéer om att Sverige bör nyttja ett EU-direktiv som ger länder rätt att kräva att viktiga sportevenemang sänds på gratiskanaler som SVT eller TV4. Detta direktiv har redan implementerats av länder som Belgien och Storbritannien, medan Sverige hittills valt att stå utanför.
– Det bör vara så i hela EU att alla ska kunna se de här viktiga matcherna och turneringarna, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, i en intervju med Sportbladet.
H3: Liberalerna vill öka anslagen till public service
Liberalerna har istället föreslagit att öka stödet till SVT, så att fler matcher kan sändas utan kostnad för tittarna. Partiledaren Simona Mohamsson betonar att alla barn och ungdomar ska ha samma möjlighet att följa viktiga matcher:
– Föreställ dig att man kommer tillbaka till klassrummet efter sommarlovet och halva klassen inte har sett dagens viktiga matcher. Det skapar en orättvisa som vi måste adressera, säger Mohamsson till TV4 Nyheterna.
Även om hon inte preciserar summan av det föreslagna stödet, menar hon att det är avgörande för att stärka public service och säkerställa att alla kan ta del av stora sportevenemang.
H3: Skepsis mot ökat stöd
Kritik har dock inte lå låta vänta på sig. Olof Lundh, chefredaktör för Fotbollskanalen, beskriver Liberalernas förslag som “populistiskt” och varnar för att ökade anslag kan driva upp priserna på sändningsrättigheterna snarare än att lösa det centrala problemet med tillgången till sport.
– Frågan är om det verkligen är den väg vi bör gå med skattepengar, säger Lundh.
Han pekar också på att det kan bli svårt att definiera vad som faktiskt ska vara skyddsvärt inom kultur och sport.
H3: Regeringen säger nej till ökade anslag
Trots Liberalernas förslag finns det ingen enighet inom regeringen. Kulturminister Parisa Liljestrand meddelar att man inte avser att skjuta till mer pengar till public service-sport.
– En central del av public service är att skapa en oberoende verksamhet, där riktlinjer och anslag sätts av politiken för en längre period. Vår nuvarande policy ger public service-bolagen stabila och långsiktiga förutsättningar under nästa åtta år, förklarar Liljestrand för TV4 Nyheterna.
Frågor och svar:
Fråga 1: Varför sänds inte alla EM-matcher gratis i Sverige?
Svar: Tack vare delade sändningsrättigheter mellan SVT och betalkanaler såsom Viaplay Sport, har inte alla svenska tv-tittare haft tillgång till att se alla matcher gratis.
Fråga 2: Vilka partier vill öka tillgången till sportevenemang i Sverige?
Svar: Vänsterpartiet och Liberalerna har föreslagit olika åtgärder för att öka tillgången till stora sportevenemang i Sverige, där Liberalerna framför allt vill öka anslagen till public service-företag som SVT.
Fråga 3: Hur fungerar EU:s direktiv för sändning av sportevenemang?
Svar: EU:s direktiv ger länder rätt att kräva att stora sportevenemang sänds på gratiskanaler, vilket har åtnjutits av länder som Belgien och Storbritannien, men inte av Sverige än så länge.

Helena Nilsson analyserar politiska beslut, valrörelser och maktförhållanden i svensk politik. Hon strävar efter att ge läsarna insikt i både regerings- och oppositionsarbete.