Upptrappningen i de amerikansk-iranska relationerna har tagit en dramatisk vändning med nya uttalanden från före detta president Donald Trump. I skuggan av de nyligen genomförda attackerna mot viktiga atomanläggningar i Iran ges nu ett nytt perspektiv på huruvida ett regimskifte kan vara en möjlig utväg. Oavsett hur man ser på det, är signalerna tydliga: både i USA och Iran har det blivit mer spänningar och osäkerhet kring framtiden.
Regimskifte i Iran — en ny verklighet?
I en serie uttalanden på Truth Social frågar Trump retoriskt om det inte är dags för ett regimskifte i Iran. “Om den nuvarande iranska regimen inte kan GÖRA IRAN STORT IGEN, borde det väl bli ett regimskifte???” skriver han. Denna typ av kommentar är intressant, särskilt med tanke på att den står i kontrast till de officiella amerikanska positionerna. Under söndagen förtydligade försvarsministern Pete Hegseth att attackerna mot Iran enbart syftade till att förhindra utvecklingen av kärnvapen.
“Det handlar inte om regimskifte”
Hegseth betonar att “det här uppdraget handlade inte om regimskifte.” Attackerna mot tre kärnreaktorer i Iran har väckt frågor om USA:s långsiktiga strategi. Målet var att förhindra att Iran får tillgång till kärnvapen, men vilket pris betalas för det?
Trump hyllar attackerna
I ett separat inlägg på Truth Social beskriver Trump attackerna som framgångsrika, med “monumentala skador” åsamkade. Enligt honom bekräftas detta av satellitbilder som visar omfattningen av skadorna. “Utplåning är en träffsäker term!” uttrycker han, och framhäver att den största skadan skett djupt under jord.
Dubbla budskap
Samtidigt som Trump hyllar attackerna, rapporterar medier som CNN att det verkar som att USA har undvikit att använda sina mest kraftfulla bomber mot en av de attackerade anläggningarna. Militärkällor varnar för att det fortfarande är oklart hur mycket skada det iranska kärnvapenprogrammet faktiskt lidit.
Irans svar och retoriken
Ayatolla Ali Khamenei, Irans högste ledare, har nu uttalat sig om attackerna. I ett kraftfullt uttalande riktar han kritik mot Israel och varnar för att den “sionistiska fienden” kommer att få betala för sina handlingar. Dessutom anklagar FN-representanten Amir Saeid Iravani USA för “krigföring mot Iran” under falska förevändningar och hävdar att Iran har rätt att svara proportionerligt.
Varning för amerikaner utomlands
Som en konsekvens av de ökande spänningarna har USA:s utrikesdepartement utfärdat en varning till amerikaner som reser eller bor utomlands. Det finns nu en ökad risk för demonstrationer och incidenter riktade mot amerikanska medborgare och intressen.
Sammanfattning: Konflikten mellan USA och Iran är på väg att intensifieras med nya uttalanden och handlingar. Frågan om regimskifte i Iran har fått nytt liv, och varje handling tycks leda till nya reaktioner i både Washington och Teheran.
Frågor och svar
Vad innebär ett regimskifte för Iran?
Ett regimskifte i Iran skulle kunna innebära att en ny regering tar makten, vilket kan leda till förändringar i landets inrikes- och utrikespolitik. Det finns dock mycket osäkerhet kring hur detta skulle ske och vilka konsekvenser det skulle få för regionen och världen.
Hur reagerar Iran på USAs attacker?
Iran har svarat med skarpa uttalanden och hot om att “straffa” de som anses ligga bakom attackerna, vilket visar att spänningarna mellan länderna fortfarande är mycket höga.
Vad är syftet med USAs attackerna mot iranska anläggningar?
USA:s attacker har officiellt som mål att förhindra Iran från att utveckla kärnvapen, men kritiker menar att det också kan handla om att påverka den iranska regimen och skapa mer instabilitet i regionen.

Helena Nilsson analyserar politiska beslut, valrörelser och maktförhållanden i svensk politik. Hon strävar efter att ge läsarna insikt i både regerings- och oppositionsarbete.