Bland småbarn i Sverige är komjölksallergi den vanligaste allergin. Enligt barnläkaren och professor Jonas Ludvigsson vid Karolinska institutet drabbas ungefär ett av 50 barn. Men hur kan föräldrar upptäcka om deras barn lider av denna allergi, och vilka symptom bör man vara uppmärksam på? Denna artikel ger en djupare insikt i hur komjölksallergi yttrar sig och vad man bör göra om man misstänker att ens barn är drabbat.
Symptom på komjölksallergi hos barn
Det mest framträdande tecknet på komjölksallergi hos småbarn är hudbesvär som eksem eller nässelutslag, som ofta uppträder kort efter att barnet har fått i sig mjölk. Jonas Ludvigsson förklarar att det är vanligt att dessa symptom kan uppträda dramatiskt, med snabbt insättande klåda och utslag.
– “Det kan vara så att man får förvärrade eksem och att man får som ett nässelutslag som kommer ganska plötsligt efter att man har intagit mjölk,” säger Ludvigsson i Nyhetsmorgon.
Förutom hudreaktioner kan komjölksallergi också manifesteras genom magproblem. Barn kan bli illamående, kräkas eller uppleva diarré efter intag av mjölk. Sådana symptom är viktiga att notera, särskilt när de uppträder frekvent.
– “Om barnet ofta kräks men detta verkar förvärras efter att de får mjölk, kan det vara ett tecken på allergi,” tillägger Ludvigsson.
I sällsynta fall kan allergin leda till dålig tillväxt, även om detta oftast inte gäller de flesta barn som drabbas av komjölksproteinallergi.
Så testar du för komjölksallergi
För att ta reda på om ditt barn har komjölksallergi kan du göra ett enkelt test hemma.
- Ta bort all mjölk och mjölkprodukter från barnets kost under en period på några veckor.
- Återintroducera mjölk i kosten och observera om symptom återkommer.
– “Om du tar bort mjölken och efter ett par veckor återintroducerar den, och symptomen kommer tillbaka, då är det troligt att det handlar om komjölksallergi,” förklarar Ludvigsson.
Enligt forskning växer de flesta barn ifrån sin komjölksallergi; ungefär 50% blir av med den vid ett års ålder och 75% vid tre års ålder. Vid misstanke om komjölksallergi är det viktigt att kontakta barnavårdscentralen för vägledning.
När ska du söka akut vård?
Komjölksallergi kan också ha allvarliga konsekvenser för barnets mage. I svåra fall kan det leda till blod i avföringen. Detta kan vara oroande för föräldrar, men Ludvigsson påpekar att barn generellt är mer benägna än vuxna att ha blod i bajset.
– “Det är viktigt att komma ihåg att barn har en annan reaktion än vuxna när det gäller blod i avföringen,” säger han.
Om ditt barn får ganska mycket blod i avföringen eller har kraftiga kräkningar, rekommenderas det att söka akut vård.
– “Om ett barn plötsligt har mycket blod i bajset är det skäl nog att söka hjälp. Detsamma gäller om kräkningarna är så intensiva att det ger anledning till oro,” avslutar Ludvigsson.
Frågor och svar
Vad är komjölksallergi?
Komjölksallergi är en immunreaktion mot proteiner i komjölk. Det är vanligast hos små barn och kan ge symptom som eksem, magbesvär och i sällsynta fall påverka tillväxten.
Hur upptäcker man komjölksallergi?
Genom att observera barnets symptom efter mjölkintag och genom att ta bort mjölk från kosten i några veckor kan föräldrar testa om deras barn har komjölksallergi. Om symptomen återkommer vid återintroduktion av mjölk, är det en indikation på allergin.
När bör man söka vård för komjölksallergi?
Vid symptom som kraftiga magbesvär, upprepade kräkningar, eller blod i avföringen är det viktigt att söka akut vård för att säkerställa barnets hälsa.

Daniel Andersson har arbetat som nyhetsjournalist i över ett decennium. Han rapporterar om aktuella händelser från hela landet med fokus på snabbhet, saklighet och trovärdighet.