Sveriges kärnkraftverk står återigen i centrum för en internationell konflikt. Ryssland har beslutat att säga upp ett avtal som undertecknades 1988, där länderna åtagit sig att meddela varandra om kärnkraftsolyckor och utbyta information om driften av sina anläggningar. Detta avtal, som kom till som en direkt reaktion på Tjernobylolyckan, har nu blivit en källa till spänning, vilket väcker frågor kring säkerheten för svenska kärnkraftverk och informationsutbyte i en orolig tid.
Kärnkraftsolyckor och internationellt samarbete
Avtalet mellan Sverige och Sovjetunionen undertecknades i januari 1988 av dåvarande statsministern Ingvar Carlsson och Nikolaj Ryzjkov. Syftet var att skapa en struktur för att varna varandra vid kärnkraftsolyckor och att hålla ett årligt utbyte av informations– och driftförhållanden för kärntekniska anläggningar. Avtalet har varit centralt för att säkerställa en grundläggande nivå av säkerhet och transparens mellan länderna. Införandet av avtalet skedde efter att Sverige upplevt en oproportionerligt hög nivå av radioaktivitet efter Tjernobylolyckan, vilket återkommande påminner oss om farorna med kärnkraft och vikten av god kommunikation.
Rysslands avsikt att säga upp avtalet
Ryssland har nu meddelat att de avser att säga upp avtalet, ett beslut som enligt premiärministern Michail Misjustin beror på Sveriges påstådda brott mot avtalet – ett uttalande som har mottagits med oro i Sverige. Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesministeriet, har anklagat Sverige för att undanhålla viktig information rörande kärnkraftsanläggningar. Enligt Zakharova ska Ryssland ha begärt information utan att få svar, och det har framkommit att Sverige ska ha “blint följt linjen för en vårdslös konfrontation med Ryssland”.
Svenska myndigheters reaktion
Utrikesdepartementet (UD) har bekräftat att de är medvetna om uppsägningen av avtalet men betonar att det inte kommer att påverka Sveriges säkerhet. UD framhåller att Rysslands uppsägning inte förändrar landets säkerhetsläge. Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har också visat oro över utvecklingen men poängterar att de fortfarande syftar till att upprätthålla det befintliga samarbetet så mycket som möjligt, trots att alla projekt med Ryssland har avbrutits sedan invasionen av Ukraina.
Vad hägrar i framtiden?
Medan Ryssland nu har en uppsägningstid på ett år, framhäver SSM att både Sverige och Ryssland fortfarande är anslutna till internationella konventioner som syftar till att ge tidig varning vid kärnenergiolyckor. Det finns en gemensam grund att stå på, och hur länderna fortsätter dialogen och samarbetet blir avgörande för framtida kärnkraftssäkerhet.
Frågor och svar
1. Vad händer nu med avtalet om varningar vid kärnkraftsolyckor?
Ryssland har meddelat att de säger upp det 1988 undertecknade avtalet om varningar vid kärnkraftsolyckor, vilket innebär att de inte längre åtar sig att meddela Sverige vid kärnenergiolyckor.
2. Kommer Sveriges kärnkraftssäkerhet att påverkas av detta beslut?
Enligt svenska myndigheter, inklusive Utrikesdepartementet, kommer uppsägningen av avtalet inte att påverka kärnkraftssäkerheten i Sverige.
3. Hur länge har avtalet gällt, och vad innebär uppsägningen?
Avtalet har gällt sedan 1988 och har ingen tidsbegränsning. Uppsägningen kan göras med ett års varsel, vilket innebär att det fortfarande är giltigt under uppsägningstiden.
För att läsa mer om det ursprungliga avtalet kan du klicka här: Regeringen.

Helena Nilsson analyserar politiska beslut, valrörelser och maktförhållanden i svensk politik. Hon strävar efter att ge läsarna insikt i både regerings- och oppositionsarbete.