Mångmiljardförluster och krav på förändringar. Den svenska livsmedelsjätten Coop har gått igenom en svår kris under de senaste åren, och frågan som alla ställer sig är: Hur länge kan Coop fortsätta gå med förlust? En genomgång av situationen visar på djupgående problem och potentiella lösningar som många svenskar kan relatera till.
Coops utmaningar och framtidsutsikter
Enligt Jonas Arnberg, en fristående analytiker och programledare för Detaljhandelspodden, är det tydligt att Coop behöver drivas på ett smartare sätt. Med en struktur som präglas av många olika föreningar och ledningsgrupper, kan det vara svårt att få till en effektiv verksamhet. “Organisationen har ett problem med alla föreningar och alldeles för många vd-ar som inte lyckas få till en vass drift”, förklarar Arnberg.
Historisk bakgrund om Coop
Coop grundades med syftet att erbjuda billiga matvaror till svenska folket, men den visionen har de senaste åren uppenbarligen bleknat. “Idag väljer många som vill ha prisvärd mat i stället att gå till Lidl eller Willys. Coop har blivit något för medelklassen som prioriteterar hållbarhet,” påpekar Arnberg. Den förändrade målgruppen kan vara både en välsignelse och en förbannelse.
En djupdykning i butiksförlust och konkurrens
I synnerhet Coop Syd, som driver butiker i Skåne och Blekinge, har drabbats hårdast, med förluster på hela 1 miljard kronor sedan 2020. Ett av huvudskälen är den tuffa konkurrensen från lågprisbutiker som Netto. Trots Coop:s försök att lansera Coop Xtra har dessa inte haft den önskade effekten.
Skiftet till lågpris
Konkurrensen har blivit hårdare, särskilt med Willys och Lidl i spetsen. “Den massiva flytten mot lågpris har verkligen påverkat Coops marknadsandelar negativt”, säger Arnberg. Om Coop tvingas stänga butiker innebär det stora konsekvenser för konkurrensen på marknaden, där Ica fortfarande har en dominerande ställning med en försäljningsandel på 49,9%.
Vad händer med marknaden?
Enligt Arvid Fredenberg, chefsekonom vid Konkurrensverket, kan stängningen av Coop-butiker leda till att konkurrensen försämras och att priserna stiger, om inga andra aktörer tar över lokalerna. “Om butiker stängs och lokalerna står tomma, riskerar det att bli sämre konkurrens”, säger Fredenberg.
Enligt en rapport från Konkurrensverket är Coops rörelsemarginal för deras grossist- och butikverksamhet låga eller negativa, så det är ingen överraskning att de har svårt att attrahera kunder.
Konkurrenssituationen i detaljhandeln
För att förstå Coops situation bättre är det viktigt att se på den övergripande konkurrenssituationen i den svenska dagligvaruhandeln. Här är en sammanställning av marknadsandelar:
- Ica: 49,9%
- Axfood: 21,9%
- Coop: 17%
- Lidl: 6,4%
- City Gross: 3,2%
- Matrebellerna: 0,9%
- Mathem: 0,7%
Källa: Dagligvarukartan
Frågor och svar
Varför har Coop så stora förluster?
Coop:s stora förluster beror främst på svag konkurrenskraft och för hög prisnivå jämfört med konkurrenterna. Många kunder väljer lågprisalternativen som Lidl och Willys, vilket har lett till en minskad omsättning.
Kommer Coop att stänga fler butiker?
Det är en realitet som kan bli aktuell om inte Coop lyckas vända sin situation. Om de fortsätter att gå med förlust kan stängningar bli nödvändiga.
Hur påverkas konkurrensen om Coop stänger butiker?
Om Coop stänger butiker kan det resultera i en försämrad konkurrenssituation på marknaden, vilket i sin tur kan leda till högre priser för konsumenterna. Men om andra aktörer tar över lokalerna kan det leda till bättre konkurrens och lägre priser.
Även om utfallet för Coop är osäkert, är det klart att förändringar är nödvändiga för att återfå förtroendet och attrahera nya och gamla kunder. Den svenska food retail-marknaden bevakas noga, och framtiden för Coop kommer att vara avgörande både för deras överlevnad och den bredare marknaden.

Maria Lindqvist analyserar ekonomiska trender, börsutveckling och svensk arbetsmarknad. Hon skriver tydliga och aktuella artiklar som hjälper läsare att förstå komplexa ekonomiska frågor.