Så här räddade Mirakellådan Petras liv – en resa mot ett nytt hjärta

Metoden bakom hjärtlådan revolutionerar hjärttransplantationer

Vid en tidpunkt då tekniken för hjärttransplantationer behöver öka för att rädda liv, presenterar en innovativ metod som långtidskonserverar donerade hjärtan en lovande lösning. Hjärtlådan, som utvecklades i Lund, har genomgått en studie som sträcker sig över fem år och har potential att förändra hur hjärttransplantationer genomförs.

Hjärtlådan och dess funktioner

Hjärtlådan, som bygger på en metod kallad icke-ischemisk hjärtpreservation, gör det möjligt för donerade hjärtan att transporteras under optimala förhållanden. Tidigare metoder innebar att hjärtan förvarades på is i en kylbox, vilket begränsade transporttiden till cirka fyra timmar. Johan Nilsson, överläkare och professor i thoraxkirurgi vid Lunds universitet, beskriver skillnaden:

  • Under transporten: Istället för att inte ge hjärtat någon näring, kopplas hjärtat nu till slangar och pumpas med blodtillblandad vätska.
  • Fördelar: Denna metod möjliggör transport av hjärtan i minst åtta timmar, och i vissa fall upp till tolv timmar. Detta kan i sin tur leda till ett bredare urval av donatorer.

Hjärtlådan i klinisk användning

Med möjlighet för längre transporttider blir hjärtlådan ett framträdande verktyg för att matcha donatorer med mottagare på ett mer effektivt sätt. Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt- och lungfonden, understryker detta:

  • Stöd för forskning: Hjärt- och lungfonden har investerat 15 miljoner kronor i forskningen kring denna teknik för att möjliggöra en ökad säkerhet och effektivitet vid både hjärt- och organdonationer.

Förbättrade möjligheter för patienter

Petra Jonsson, som fått ett nytt hjärta genom denna metod, berättar sin historia:

  • Hälsoproblem: I 40-årsåldern kämpade hon med en medfödd hjärtsjukdom och upplevde allvarliga symtom, vilket ledde till att hon behövde en transplantation.
  • Snabb process: När hon blev en del av hjärtlådestudien fick hon sitt nya hjärta efter bara några månader.

Hjärtlådans framtid

Trots de lovande resultaten är hjärtlådan ännu inte CE-märkt, och i USA krävs FDA-godkännande. Johan Nilsson förklarar att den största begränsningen är att dessa godkännanden ännu inte är på plats.

Frågor och svar

Vad är hjärtlådan?
Hjärtlådan är en innovativ metod för att bevara donerade hjärtan under transportering, vilket gör det möjligt att öka transporttiderna och därmed bredda urvalet av donatorer.

Hur länge kan ett hjärta transporteras i hjärtlådan?
Hjärtan kan transporteras i minst åtta timmar, med vissa fall upp till tolv timmar, vilket är en betydande förbättring jämfört med tidigare metoder som begränsade transporttiden till cirka fyra timmar.

Vilka fördelar medför hjärtlådan för hjärttransplantationer?
Hjärtlådan möjliggör bättre matchning mellan donatorer och mottagare samt ökar antalet donerade hjärtan som kan användas, vilket kan rädda fler liv i framtiden.

Att implementera hjärtlådan i klinisk praxis kan markant förändra liv för tusentals patienter där ute. Innovativa framsteg inom detta område har aldrig varit mer kritiska!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top