Tusentals laxar samlas vid ett vattenkraftverk i Älvkarleby, men deras strävan att nå lekplatsen kan få förödande konsekvenser. Den råa verkligheten av att dessa fiskar ofta hoppar mot en betongvägg är en skrämmande syn som väcker frågor om djurens välmående och vad som kan göras för att förbättra deras situation.
Tragiska scener i Älvkarleby
I en nyligen publicerad filmsekvens kan vi se hur laxarna hoppar i den kungsådra där de trängs när de försöker nå de grunda lekvattnen. I verkligheten dock, slutar många av deras hopp mot en hård betongvägg, vilket kraftigt påverkar deras överlevnad. Niklaus Storås, en lokal fiskeguide med över 20 års erfarenhet av fiske vid Dalälven, beskriver det som ett “kollektivt självmord”. Detta fenomen av laxarna hoppar in i betongen har blivit en chockerande verklighet som både oroar och upprör.
Täthet och aggression bland laxarna
En kamp för utrymme
Kungsådran vid kraftverket är en djup och trång passage. Under lekperioden, som sträcker sig mellan maj och augusti, blir laxarnas beteenden mer aggressiva. De tävlar om utrymme, och i denna trånga miljö uppstår brutala strider. Som Storås förklarar, blir de aggressiva hanarna ibland livsfarliga för varandra, vilket resulterar i skador. Att se dessa laxar slåss och skada varandra är en skrämmande verklighet som väcker sympathier hos både fiskare och biologiälskare.
Symptom på nedsatt hälsa
Problemen går dock längre än bara aggression. Fredagsrapporteringen från TV4 Nyheterna visar att laxarna hoppar och verkar lida av förhållandena. Fiskarna står så tätt att smittspridningen ökar, och en oroande del av populationen bedöms vara sjuka. Niklaus Storås säger att upp till 30 procent av laxarna lider av sjukdom, vilket kan bero på det grundare och varmare vattnet i kungsådran.
Vad görs för att hjälpa laxarna?
Omedelbara åtgärder krävs
Flera lokala fiskare och miljöaktivister har länge påtalat saken till Vattenfall. De har främst efterfrågat en laxtrappa för att ge fiskarna en alternativ väg förbi kraftverket. Trots att detta förslag diskuterats, har inga konkreta åtgärder vidtagits. Niklaus Storås anser att enda lösningen är att omedelbart stänga av vattnet i kungsådran så att laxarna kan få simma nedåt igen.
Vattenfalls svar
Mikael Lidström, chef för Vattenfalls fiskodlingar, visar på hur de redan förra året försökte sprida laxarna över en större yta genom att stoppa lockvattnet vid SLUs fiskfälla. Problemet, enligt Lidström, återkom när SLU återaktiverade lockvattnet, vilket ledde till att laxarna åter samlades på en för liten yta. Det är en komplex situation och en eventuell lösning, såsom en fiskväg, är under utredning och kan dröja flera år.
Frågor och svar
1. Varför hoppar laxarna mot betongen?
Laxarna hoppar mot betongen i sin strävan att nå lekområdena, men eftersom de är i en trång miljö med aggressioner mellan varandra, slutar många hopp fatalt när de stöter mot betongväggarna.
2. Hur påverkas laxarna av trånga utrymmen?
Det begränsade utrymmet i kungsådran orsakar aggression och stress bland laxarna, vilket leder till skador och en ökad risk för sjukdomar på grund av smittspridning.
3. Vilka åtgärder planeras för att skydda laxarna?
Det diskussionsmaterial som finns handlar om att bygga en fiskväg eller laxtrappa, men hittills har inga konkreta åtgärder vidtagits av ansvariga som Vattenfall.

Daniel Andersson har arbetat som nyhetsjournalist i över ett decennium. Han rapporterar om aktuella händelser från hela landet med fokus på snabbhet, saklighet och trovärdighet.