Så här tycker pensionärerna om äldreomsorgen – 5 viktiga insikter som förbättrar omsorgen!

I takt med att vår befolkning åldras blir frågan om äldreomsorgen allt mer central. Resultaten från Socialstyrelsens årliga enkätundersökning, där man ställer frågan “Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?”, avslöjar oroande fakta om äldres nöjdhet med de tjänster de får. Den senaste enkäten, som avslutades i slutet av maj, ger en djup insikt i den svenska äldreomsorgen och dess utveckling sedan 2013.

Nöjdheten med äldreomsorgen minskar

Enkäten skickades ut till omkring 220 000 personer som är 65 år eller äldre och har hemtjänst eller bor i ett särskilt boende. Precis som tidigare års undersökningar, fokuserar enkäten på att fånga äldres uppfattningar om den vård de erhåller. Redan nu kan vi sammanfatta att nöjdheten har minskat jämfört med 2013.

Förändringar som oroar

  • Personalens kommunikation: En särskilt anmärkningsvärd nedgång har skett när det gäller hur ofta hemtjänstpersonalen meddelar förändringar i schemat. År 2013 svarade 69,9 procent ja, men i den senaste enkäten landade siffran på 59,8 procent.

  • Tidpunkt för besök: Även på frågan om personalens punktlighet har nöjdheten sjunkit drastiskt, från 86,2 procent som upplevde att personalen kom i tid 2013, till 80,2 procent nu.

Carina Benjaminsson från Pensionärernas riksorganisation, PRO, uttrycker stor oro över dessa resultat. Hon påpekar att äldre har rätt att veta när hjälp kommer och att förändringsprocesser inom hemtjänsten ofta påverkas av hög personalomsättning och bristande kontinuitet.

Utmaningar inom äldreomsorgen

Trots att Sverige internationellt sett har en god äldreomsorg, visar enkätsvaren på alarmerande trender. Många äldre anser att relationerna med vårdpersonalen är avgörande eftersom de släpper in dem i sina hem för att få hjälp med vardagliga sysslor. En personlig relation gör att tjänsten blir mer trygg och omsorgsfull.

Särskilt boende

Också inom frågor som rör särskilt boende ser vi en försämring i nöjdhet. Från att 60 procent ansåg att de lätt kunde träffa läkare 2013, har denna siffra sjunkit till 50,2 procent.

Nya frågor 2024

I den senaste enkäten inkluderades två nya frågor:

  1. Språkförståelse: 87,2 procent av respondenterna ansåg att hemtjänstpersonalen förstod svenska tillräckligt bra.

  2. Kompetens: Hela 86,6 procent svarade att de ansåg att personalen hade nödvändig kunskap och kompetens för att utföra sina arbetsuppgifter.

Dessa nya frågor adresserar tidigare identifierade problemområden och är viktiga för att säkerställa kvaliteten i äldreomsorgen.

Vad säger experterna?

Socialstyrelsen bekräftar att en fortsatt satsning på äldreomsorgen är avgörande för att möta de utmaningar som finns. Carolin Holm, utredare vid Socialstyrelsen, understryker vikten av att analysera och agera på det ökande missnöjet bland de äldre.

Handlingsplaner för framtiden

Benjaminsson från PRO instämmer och betonar behovet av åtgärder för att vända den negativa trenden. Utan konkreta insatser riskerar vi att se en fortsatt nedgång i nöjdheten bland äldre.

Frågor och svar

Hur kan jag som anhörig påverka äldreomsorgen?
Som anhörig är det viktigt att ge feedback och delta i diskussioner kring äldreomsorgen. Dela med dig av dina erfarenheter och skapa en dialog med både personal och ansvariga.

Varför är äldreomsorgen viktig för samhället?
Elderomsorgen är avgörande för att säkerställa att våra äldre får den vård och trygghet de förtjänar. En välfungerande äldreomsorg skapar ett samhälle där alla kan känna sig värdefulla och sedda.

Hur ofta uppdateras resultaten från enkäten “Vad tycker de äldre om äldreomsorgen”?
Enkäten genomförs årligen, och resultaten för årets undersökning kommer att presenteras under hösten. Sociaöstyrelsen ser till att sammanfatta och analysera dessa för att ständigt förbättra kvaliteten i äldreomsorgen.

Äldreomsorgen är ett känsligt ämne och en väsentlig del av vårt samhälle. Genom att engagera oss i dessa frågor kan vi bidra till en mer positiv utveckling för våra äldre. För mer information om äldreomsorgen, besök DN:s artikel om äldreboende.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top