En fruktansvärd nyhet för sommarens badglada svenskar: en extremt giftig klängmanet har nu upptäckts i Öresund, vilket rapporterats av Danska TV2. Denna invasiva art har tidigare setts i svenska och norska vatten, men det är första gången som den hittas i Danmark. Med klimatförändringar som en möjlig orsak till dess spridning, börjar det bli dags att vara på sin vakt.
Klängmaneten – ett hot mot våra kuster
Thomas Dahlgren, forskare vid Institutionen för marina vetenskaper på Göteborgs universitet, lyfter fram att klängmaneten kan bli mer vanlig längs våra kuster.
Klimatets påverkan på klängmaneten
– Vi tror att den här maneten gynnas av varmare vattentemperaturer och att den sannolikt kommer att öka i antal längs våra kuster på grund av klimatförändringarna, säger Dahlgren till TV4 Nyheterna.
Klängmaneten, som även kallas klängmedusa, upptäcktes först i svenska vatten 2018. Här klassas den som en invasiv art, och forskarna har ännu inte helt förstått hur den påverkar den marina ekosystemet, men det är tydligt att den blivit allt vanligare.
Giftet kan vara dödligt
Allvarliga brännskador och symtom
Giftet hos klängmaneten är fruktansvärt potent och kan orsaka:
- Kraftiga brännskador
- Muskelkramper
- Andningssvårigheter
Den klängmanet som nu sprider sig i Skandinavien är en speciellt starkt brännande variant. För inte länge sedan rapporterades flera fall av badare i Tjörn som ådrog sig allvarliga brännskador efter kontakt med maneten.
– Flera personer brände sig så pass allvarligt att de behövde sjukhusvård, berättar Thomas Dahlgren.
Svårupptäckta faror i vattnet
Därför är klängmaneten svår att se
Klängmaneten är inte naturlig i våra vatten, utan har sitt ursprung i den västra delen av Stilla havet. Experter anser att den troligen kan ha tagit sig till Skandinavien som fripassagerare på fartyg, där den är svår att upptäcka, särskilt när den fäster sig under skrov.
Maneten är liten och nästan osynlig, vilket gör den till ett reellt hot för ovetande badare, särskilt i områden med alger eller ålgräs.
– Badar man nära en ålgräsäng måste man vara extra försiktig, varnar Dahlgren. Om du ser en klängmanet i vattnet, är det bäst att undvika badning på den platsen. Det gör väldigt ont om man bränner sig, säger han.
Frågor och svar
Vad är klängmaneten?
Klängmaneten, även kallad klängmedusa, är en invasiv art som har sitt ursprung i den västra delen av Stilla havet och nu sprider sig i Sverige. Den är särskilt farlig på grund av sitt starka gift.
Hur kan jag skydda mig mot klängmaneten?
För att skydda sig mot klängmaneten bör du vara extra försiktig i områden där ålgräs växer och undvika att bada om du ser maneter i vattnet.
Vilka symptom ger en klängmanets brännskada?
Kontakt med klängmaneten kan leda till allvarliga symptom som brännskador, muskelkramper och andningssvårigheter. Om du råkar ut för en brännskada, sök omedelbart medicinsk hjälp.
För mer detaljerad information om denna oroande situation, besök TV4:s artikel.

Karin Dahl rapporterar om väder, klimatförändringar och extremväder i Sverige och världen. Hon samarbetar med SMHI för att ge tillförlitliga väderprognoser.