Så tränger offentliga aktörer med egna IT-lösningar undan techbranschen

DEBATT

Christina Ramm-Ericson, näringspolitisk chef och chefsekonom, Tech Sverige Robert Liljeström, näringspolitisk expert, Tech Sverige.
Tech Sverige

Riskerna med offentliga aktörer och egna IT-lösningar

Det är avgörande för Sveriges tillväxt och välstånd att marknaderna är präglade av sund konkurrens och rättvisa villkor, vilket driver på effektivitet och innovation. Framför allt är utvecklingen av en modern välfärd och effektiv samhällsservice beroende av en innovativ och ansvarsfull techbransch i Sverige. En livskraftig teknologimarknad är nödvändig för att både offentliga och privata aktörer ska kunna bidra till digitala lösningar av hög kvalitet.

När offentliga aktörer väljer att utveckla egna IT-lösningar och digital infrastruktur, istället för att samarbeta med techbranschen, riskerar det att tränga undan privata aktörer från marknaden. Det kan ske på flera sätt, till exempel genom att kommunalt ägda företag erbjuder tjänster som traditionellt tillhandahålls av kommersiella aktörer, såsom bredbands- och IoT-lösningar. Detta skapar ojämlika förutsättningar för konkurrens.

Exempel på konkurrenssnedvridning

Det finns flera exempel på hur offentliga aktörer kan snedvrida konkurrensen. När kommunala energi- och fiberbolag upphandlar bredbandstjänster och IoT-lösningar, erbjuder de ofta dessa till priser som är otillgängliga för privata företag. Detta kan resultera i att privata aktörers möjligheter att investera och växa på marknaden begränsas. Dessutom, om statliga myndigheter erbjuder IT-drift och digitala tjänster till andra myndigheter, sätts privata alternativ under press.

Konsekvenser för marknaden och innovation

Den ökande dominansen av offentliga aktörer på marknaden leder till en krympande tillgång till resurser för privata företag. När privata aktörer trängs undan genom skattefinansierad prispress, påverkar det hela den svenska digitala utvecklingen och ekonomiska tillväxten negativt. För att säkerställa en levande och konkurrenskraftig marknad är det viktigt att skapa bättre tillfällen för samverkan mellan offentliga och privata aktörer.

Tech Sverige har reagerat på detta problem och har upprättat ett särskilt råd för offentlig marknad med syftet att främja dialog och samarbeten mellan offentlig sektor och den privata techbranschen. Genom att öka dialogen och förbättra upphandlingsprocesser kan offentliga verksamheter dra nytta av den snabba tekniska utvecklingen.

Lagförslag och framtida åtgärder

För att motverka osund konkurrens har det nyligen föreslagits ett lagförslag om offentlig säljverksamhet (LOS). Syftet är att ge Konkurrensverket bättre möjligheter att hantera osund konkurrens som kommer från offentliga aktörer. För att stärka denna insats föreslås bland annat:

  • Inför en samverkan-först-policy där offentliga verksamheter prioriterar att använda privat marknads digitala lösningar.
  • Öka insynen i upphandlingsplaner och säkerställa innovation, säkerhet och kostnadseffektivitet vid upphandlingar.
  • Uppmana statliga myndigheter att utvärdera all offentlig säljverksamhet inom det digitala området för att identifiera dess påverkan på marknaden.
  • Förtydliga hur kommuner ska agera inom bredbandsinfrastruktur, så att de endast ansvarar för grundläggande infrastructur.

Genom att anpassa offentlig sektor till en mer samverkande och konkurrensutsatt modell har Sverige mycket att vinna. En stark techbransch är avgörande för digital utveckling och tillväxt, och det krävs en klar riktning i lagstiftningen, politiska initiativ och gemensamma satsningar för att skapa ett framtidssäkert system.

Christina Ramm-Ericson, näringspolitisk chef och chefsekonom, Tech Sverige
Robert Liljeström, näringspolitisk expert, Tech Sverige

Frågor och svar

Vad innebär offentlig försäljning av IT-lösningar?

Offentlig försäljning av IT-lösningar innebär att offentliga myndigheter erbjuder digitala tjänster och infrastruktur, vilket kan påverka privata aktörer på marknaden negativt.

Hur påverkar offentliga aktörers IT-lösningar den privata sektorn?

Offentliga aktörers IT-lösningar tenderar att snedvrida konkurrensen genom skattefinansierad underprissättning, vilket gör det svårt för privata företag att konkurrera.

Vad är syftet med lagförslaget om offentlig säljverksamhet (LOS)?

Syftet med lagförslaget är att ge Konkurrensverket bättre verktyg för att hantera och reglera osund konkurrens från offentliga aktörer.

Hur kan samverkan mellan offentliga och privata aktörer förbättras?

Genom tydliga riktlinjer för upphandlingar och ökad dialog kan offentliga verksamheter bättre dra nytta av den privata techbranschen, främja innovation och säkerhet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top