Topp 5 anledningar till varför vitvalen simmar förbi Strömstad och hur du kan uppleva det!

Anna Skoglund, som är bosatt i Örebro, hade en helt vanlig dag på sjön när hon plötsligt fick en fantastisk upplevelse. På sin väg från sommarstugan i Öddö, i Strömstads kommun, till en loppmarknad på Koster, såg hon något som få får se – en vitval simmande i det klara vattnet.

En oväntad syn av en vitval

När Anna först såg det “vitt i vattnet”, kände hon instinktivt att det var något utöver det vanliga. Många i hennes Facebookgrupp trodde också att det var en vitval. Med kameran i hand registrerade Anna den majestätiska varelsen som sakta simmade upp och ner.

– “Fan, den är ju nästan tre meter”, utbrast Anna till sin man, och känslan av förundran var påtaglig. “Det är ju superhäftigt. Det här var ju det bästa loppisfyndet”, reflekterade hon med ett skratt.

Expertens bekräftelse

Martin Larsvik, marinbiolog vid Tjärnö marina laboratorium kopplat till Göteborgs universitet, bekräftade senare att det mycket väl kan ha varit en vitval. Tidigare på dagen hade han sett en suddig bild av en förmodad vitval, men Annas filmfritt gick upp i kvalitet.

Karakteristiska drag hos vitvalen

  • Huvudform: Vitvalen har ett melonformat huvud, något som Larsvik beskriver som liknande ett “mumintroll”.
  • Färg och storlek: Valen visade sig ha en mycket ljus färg och en stjärtfenna som kändes distinkt. Larsvik konstaterar att det är få andra arter som når denna storlek.

Hur ofta skådas vitvalar?

Vitvalar ses inte varje år, men under 2000-talet har det skett flera observationer, såsom 2012 och 2016. Det mest kända exemplet är “Hvaldimir”, som upprörde många när den dök upp förra året.

Ingen hotad art men sällsynt besökare

Martin Larsvik menar att beståndet av vitvalar klimatmässigt bedöms till mellan 150 000 och 200 000 individer i Arktis och att de därmed inte är hotade. Däremot är det ovanligt att de vistas vid våra svenska kuster.

  • Social struktur: Vitvalar tenderar att simma i grupper, ofta av samma kön eller ålder. Det skapar en intressant dynamik i deras liv.

Vad händer nu?

Larsvik rekommenderar att människor bör hålla sig på avstånd från den observerade vitvalen. Nyfikenheten är förståelig, men stress för djuret kan ha allvarliga konsekvenser.

– “Det vore tragiskt om den här valen stressas så mycket att något händer. Vi minns alla vad som skedde med Hvaldimir”, säger han.

Trots att Larsvik inte såg några uppenbara skador i filmen så är det alltid bäst att respektera djurens utrymme.

Tidigare observationer av vitvalar

Tidigare i sommar, den 13 juni, sågs en vitval i Kungsbackafjorden och strax efter utanför Käringön i Göteborgs skärgård. Larsvik uttrycker sin nyfikenhet över var denna val har befunnit sig under den senaste månaden.

Frågor och svar

Är vitvalar vanliga i svenska vatten?
Nej, vitvalar är inte vanliga här, men de kan ibland dyka upp vid våra kuster.

Vad gör jag om jag ser en vitval?
Håll avstånd och undvik att stressa djuret. Det är viktigt att skydda det för att säkerställa dess välmående.

Varför är vitvalar viktiga för ekosystemet?
De bidrar till den marina miljön genom sin närvaro och påverkar andra marina livsformer.

För mer detaljer om Anna Skoglunds fantastiska möte med vitvalen kan du läsa mer här.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top