Topp 5 sätt att skydda dig mot badsårsfeber efter de första bekräftade fallen i år

Våra badvanor i svenska vatten kan ställas inför en ny utmaning! Med sommarens ankomst och stigande vattentemperaturer har det dykt upp rapporter om fall av badsårsfeber. Men vad innebär detta egentligen, och hur kan vi skydda oss? I denna artikel dyker vi ner i vad badsårsfeber är, dess symptom och hur vi håller oss säkra i sommarens heta dagar.

Vad är badsårsfeber?

Badsårsfeber är en bakteriell infektion orsakad av vibrio-bakterier som främst trivs i salt- eller bräckt vatten, särskilt när vattentemperaturen överstiger 20 grader. Dessa bakterier tränger inte genom oskadad hud, men de kan ta sig in i kroppen genom mindre öppna sår. Enligt Magnus Gisslén, statsepidemiolog och professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin, räcker det med ett litet sår för att bakterierna ska kunna orsaka en allvarlig infektion.

Symptom på badsårsfeber

Om man blir infekterad av vibrio-bakterier, kommer symptomen vanligtvis snabbt. Vanliga tecken inkluderar:

  • Smärta på det infekterade området: Det kan upplevas som intensiv smärta i det sår som infekterats.
  • Hög feber: Feber kan ofta vara ett tecken på en allvarligare infektion.
  • Blodförgiftning: I vissa fall kan infektionen leda till allvarliga tillstånd som blodförgiftning.

Det är viktigt att vara medveten om dessa symptom, särskilt om man har badat i varmare vatten med sår.

Badsårsfeber i Sverige

Få fall av badsårsfeber bekräftades nyligen i Sverige, med två registrerade fall i Halland, och ytterligare ett är för närvarande under utredning. Enligt Folkhälsomyndigheten är det relativt ovanligt, med normalförekomst som ligger runt 20 bekräftade fall per år. Många gånger kan andra infektioner orsakas av vibrio-bakterier också, såsom öron- och tarminfektioner, men badsårsfeber står för mindre än hälften av dessa fall.

Förebyggande åtgärder

  • Undvika bad med öppna sår: Om du har ett stort sår, är det bäst att undvika att bada, särskilt när vattnet är varmt.
  • Var uppmärksam på symptom: Om du får en intensiv smärta i ett sår efter bad och samtidigt utvecklar feber, sök vård omedelbart.
  • Riskgrupper: Personer med underliggande sjukdomar, som diabetes eller leversjukdomar, bör vara särskilt försiktiga, då de löper en högre risk för komplikationer.

Gisslén uppmanar ändå till lugn. “Risken är liten, men det är viktigt att vara medveten om den,” säger han. Trots denna risk hävdar han att man inte bör vara rädd för att njuta av det fina vädret och bada när tillfälle ges.

Frågor och svar

Vad är badsårsfeber?
Badsårsfeber är en bakteriell infektion orsakad av vibrio-bakterier, som kan tränga in i kroppen genom öppna sår, särskilt i varmt och salt vatten.

Hur smittar badsårsfeber?
Infektionen kan inträffa om någon badar i varmare vatten med sår, men den smittar inte mellan människor.

Vad ska jag göra om jag misstänker badsårsfeber?
Om du får en infektion i ett sår efter att ha badat, med intensiv smärta och feber, bör du omedelbart kontakta vården.

Att hålla sig informerad om badsårsfeber kan hjälpa oss att njuta av sommaren på ett säkrare sätt. Så länge vi är medvetna om riskerna och tar våra försiktighetsåtgärder, kan vi fortsätta att njuta av våra härliga svenska stränder.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top