Topp 5 sätt att skydda dig mot spridning av portkoder

Polisen i Stockholm utfärdar en varning till boende i lägenhetshus: Dela inte ut era portkoder! I takt med ökad hemtjänst och leveranstjänster har inbrottsrisken ökat markant. Många spanar nu på att ta bort portkoder helt. Hur kan vi skydda våra hem bättre? Låt oss dyka ner i den aktuella situationen.

Portkoder och inbrott – en farlig kombination

Lägenhetsinbrott i Sverige är på väg att bli vanligare än villainbrott, vilket överraskar många. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet ser vi nu en trend där portkoder sprids lättare, vilket har öppnat dörrarna för tjuvar.

En varning från polisen

Nick Magnusson, ordförande för bostadsrättsföreningen Ordonnansen i Stockholm, har en skrämmande historia. För snart tre år sedan inträffade ett inbrott i hans förening, något som de misstänker kan ha skett med hjälp av den uttagna portkoden. “De tog sig in i förrådet, knipsade upp låsen och roffade åt sig folks värdesaker,” berättar han.

Måns Gauffin, kommunpolis i Stockholm, poängterar att de enklaste metoderna för att bryta sig in i lägenheter just nu handlar om att utnyttja portkoder. “Dagens samhälle innebär att vi ofta delegerar koder till städhjälp och matleveranser, vilket ökar risken för att dessa koder hamnar i fel händer.”

Lägenhetsinbrott ökar – varför?

Antalet anmälda inbrott i Sverige kan tyckas minskande, men det handlar främst om villainbrott som har sett en kraftig nedgång. Lägenhetsinbrott är nu en oroande trend, vilket kan kopplas till hur portkoder delas ut. Tjuvar drar nytta av den bekvämlighet vi erbjuder för hemleveranser, och det är dags för oss att tänka om.

H3: Hur kan vi stärka säkerheten?

I flera fall har porter och ingångar inte ens behövt brytas upp under inbrott. Kommunpolisen uppmanar därför boende att se över säkerheten i byggnader. Här är några tips för att öka säkerheten:

  • Byt ut portkoden regelbundet.
  • Använd flera säkerhetssystem, som både taggar och porttelefon.
  • Informera alla boende om vikten av att inte dela koder med obehöriga.

Bostadsrättsföreningen Ordonnansen tog till sig av lärdomarna och bytte system efter inbrottet. Nu använder de både taggar och porttelefoner istället för enbart portkod. “Vi ser verkligen en skillnad,” säger Magnusson. “Att ta bort portkoden känns som en säkerhetsåtgärd i sig.”

Frågor och svar

1. Varför är portkoder ett problem för säkerheten?
Portkoder kan lätt spridas till obehöriga genom hemleveranser och städhjälp, vilket ökar risken för inbrott i lägenheter.

2. Hur ofta ska man byta portkod?
Det rekommenderas att byta portkod regelbundet, kanske var tredje till sjätte månad, eller vid misstanke om att koden har hamnat i fel händer.

3. Vilka alternativa säkerhetssystem kan man använda?
Utöver portkoder kan man använda taggar, biometriska system eller porttelefoner för att öka säkerheten i byggnader.

Genom att vara medvetna och vidta nödvändiga åtgärder kan vi skydda våra hem och våra värdesaker bättre i denna nya digitala era. Se över dina portkoder och tänk på säkerheten – det kan göra stor skillnad!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top