Fjällvärlden har blivit ett allt mer populärt resmål för både svenska och utländska besökare, och den senaste statistiken från Svenska Turistföreningen visar på en ökning av antal besökare. Men denna tillströmning ställer även frågor om hållbarheten i den känsliga fjällnaturen. Marit Sarri, områdeschef Norrbotten vid Svenska Turistföreningen, betonar vikten av att bevara det som lockar besökare hit.
Ökat intresse för fjällvandring
Abisko Turiststation, som ligger vid Kungsledens slutpunkt, är ett tydligt exempel på det växande intresset för fjällvandring. Besökare från hela världen strömmar dit för att upptäcka Sveriges majestätiska fjällandskap, vilket avspeglas i bokningsstatistiken.
– Vi ser en ökning på mellan 10 och 12 procent i våra anläggningar i fjällen jämfört med förra året, berättar Marit Sarri.
Rekordökning i Vindelfjällen
Fjällen har återhämtat sig efter pandemins dämpade besöksantal, och nu ökar antalet gästnätter år efter år. Speciellt i Vindelfjällen har man noterat den största ökningen – hela 16 procent mer än sommaren året innan. Flera anläggningar som Storulvån, Abisko och Kebnekaise rapporterar också om ett markant ökat antal besökare.
Många internationella turister dras till fjällen av det svala klimatet.
– Vi ville uppleva midnattssolen, något vi inte får se i USA. Dessutom vill vi att våra tonåringar ska få möta andra kulturer och njuta av denna fantastiska natur, säger Tanya Maggi från Boston.
Varmare somrar i södra Europa verkar också spela en roll i ökningen av fjällbesökare.
– Vi ville vandra, men inte där det är för varmt, som i södra Europa. Det är därför vi valde att komma hit, berättar Isabelle Schuwey från Schweiz.
Utmaningar för fjällens framtid
Intresset för fjällvandring väntas fortsätta växa, men utmaningen ligger i att skydda och bevara naturen. Sedan 2020 har regeringen skurit ned på anslagen för underhåll av känslig natur, vilket har påverkat skötseln av leder och broar.
– Det finns fortfarande stora områden, men vi är många som ska samsas om dem. Vi måste respektera varandras behov. Redan nu ser vi hur bristen på pengar leder till förfall på vissa leder, och vi tvingas stänga av farliga områden där bristande underhåll utgör en risk, säger Marit Sarri.
Det är tydligt att man behöver resurser för att kunna upprätthålla fjällens natur och säkerhet.
Frågor och svar
Vad är fjällvandring?
Fjällvandring är en populär aktivitet där människor vandrar i fjällen för att njuta av den vackra naturen, träna och koppla av. Den svenska fjällvärlden erbjuder fantastiska vandringsleder, som Kungsleden, som är kända för sin naturskönhet.
Hur kan man skydda fjällens natur?
Det är viktigt att följa ledens regler och riktlinjer, respektera naturen och vara medveten om de områden som behöver extra skydd. Att rapportera om skador och förfall kan också hjälpa till att bevara fjällens skönhet för framtida generationer.
Vad bör man tänka på innan man ger sig ut på en fjällvandring?
Det är viktigt att planera sin vandring noggrant; ha rätt utrustning, kolla väderprognosen och informera någon om sina planer. Tänk också på att fjällens höga och ibland oförutsägbara väder kan påverka din vandring.

Daniel Andersson har arbetat som nyhetsjournalist i över ett decennium. Han rapporterar om aktuella händelser från hela landet med fokus på snabbhet, saklighet och trovärdighet.