Om Donald Trumps tullhot blir verklighet, kan det leda till de högsta tullarna på över ett sekel, vilket skulle få allvarliga konsekvenser för många EU-länder. Inför den potentiella ekonomiska stormen står Sverige inte som en oskyldig åskådare. Enligt Ola Olsson, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet, är konsekvenserna både omfattande och oroande för invånarna samt företagen i landet.
De högsta tullarna på över 100 år
– Tullarna är extremt höga, och det skulle verkligen bli allvarligt om det genomförs, säger Ola Olsson. Det är särskilt läkemedels- och bilindustrin som skulle drabbas värst; dessa sektorer är starkt beroende av export till USA, som är Sveriges tredje största handelspartner.
Trumps tullar kan skapa vinnare och förlorare, men Olsson är tydlig med att helheten pekar mot förluster.
Konsekvenser för svenska företag och konsumenter
Om EU reagerar på Trumps hot med motåtgärder, vilket kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har hotat med, kommer både företag och privatpersoner i Sverige att påverkas negativt. Amerikanska produkter skulle bli dyrare, något som skulle driva upp priserna på andra varor och leda till inflation och högre styrräntor.
– Bolånekunder skulle påverkas direkt av detta, betonar Olsson.
Risk för uppsägningar och ekonomisk osäkerhet
Den negativa påverkan av tullarna sträcker sig även till arbetsmarknaden. Företag kan tvingas genomföra nedskärningar, och de höga tullarna kan påverka människors förtroende för den amerikanska ekonomin. Olsson påpekar att dessa tullar även kan leda till en fortsatt försvagning av den amerikanska dollarn.
EU:s motåtgärder beräknas likna de som förhandlades fram tidigare i år, där bland annat höga tullar på bourbon från Kentucky diskuterades. Detta skulle i sin tur slå hårt mot Trumps väljarkrets och kan vara ett sätt för EU att sätta press på USA.
En förhandlingstaktik?
Mycket tyder på att Trumps senaste utrikespolitiska utspel är en del av hans förhandlingstaktik. Med tanke på EU:s ekonomiska muskler finns det en chans att de kan påverka USA:s ekonomi negativt om det behövs.
– Sannolikheten att tullarna till slut landar på 30 procent är relativt låg, anser Olsson. EU är trots allt en allierad till USA på många sätt. Men med Trump är inget säkert – det finns ingen logik i hans tullpolitik, säger han.
Du kan läsa mer om Trumps tullplaner här.
Frågor och svar
Vad innebär Trumps tullhot för Sverige?
Trumps tullhot innebär att Sverige kan stå inför de högsta tullarna på över 100 år, vilket skulle påverka våra stora exportindustrier, som läkemedel och bilar, negativt.
Hur påverkar detta svenska konsumenter?
Konsumenter i Sverige kan förvänta sig högre priser på amerikanska varor, vilket kan leda till en allmän prisökning och stigande inflation.
Kommer EU att svara med motåtgärder?
Ja, EU överväger motåtgärder, vilket kan leda till en ökning av tullarna på amerikanska produkter och därmed påverka priserna i hela Europa.

Maria Lindqvist analyserar ekonomiska trender, börsutveckling och svensk arbetsmarknad. Hon skriver tydliga och aktuella artiklar som hjälper läsare att förstå komplexa ekonomiska frågor.