Strax före klockan 17 på måndagen meddelade Volvo Cars i ett pressmeddelande att man skriver ner resultatet med hela 11,4 miljarder kronor för andra kvartalet. Den stora nedskrivningen har chockerat många och ställer frågor om framtiden för det anrika bilmärket. Många svenskar undrar nu hur detta påverkar både företaget och aktien, samt vilken roll den nya bilplattformen SPA2 spelar i detta.
Vad innebär nedskrivningen för Volvo?
Nedskrivningen är i grund och botten en erkänsla av att värdet på företagets resurser har sjunkit. För Volvo gäller detta särskilt deras senaste bilplattform, SPA2, som utgör basen för nya elsuven EX90 och kombi-kupén ES90. Tyvärr har lanseringen av EX90 försenats med över två år på grund av allvarliga mjukvaruproblem. Denna försening kommer att leda till färre sålda bilar och lägre vinster över bilens livscykel, vilket i stor utsträckning förklarar den stora nedskrivningen.
En annan aspekt är att ES90, som tillverkas i Kina, står inför svåra hinder på USA-marknaden där 100-procentiga tullar gör försäljningen i stort sett omöjlig. Dessutom pressar EU:s tullar, som ligger på 27,5 procent, vinstmarginalerna ytterligare. Totalt sett beräknas nedskrivningen påverka nettoresultatet negativt med 9 miljarder kronor.
Analys och konsekvenser
Det finns flera farhågor som följer med denna nedskrivning. För det första kan Volvo tvingas redovisa en kvartalsförlust för första gången på länge, vilket är en dramatisk nedgång från förra årets starka resultat på 5,7 miljarder kronor för samma period. Om företaget inte lyckas prestera som förra året, finns risken för en märkbar distinktion i relation till investerarna.
Dessa utmaningar visar också på svårigheterna för Volvo att effektivt utveckla en avancerad bilplattform i Göteborg. VD Håkan Samuelsson har under sina år som ledare strävat efter att sätta Volvo i framkant under det teknologiska skiftet mot centralisering av bilens datorfunktioner. Tyvärr har detta mött hinder som inte bara kvarstår utan även försenas.
Framtiden för jobben i Göteborg
Även om nedskrivningen i sig inte innebär omedelbara nedskärningar av anställda, väcker den frågor kring utvecklingsverksamhetens långsiktiga stabilitet i Göteborg. Volvo har ett besparingsprogram som uppgår till 18 miljarder kronor, och enligt rapporter finns planer på att flytta delar av forskningen och utvecklingen till Kina. Det har även bekräftats att upp till 2000 tjänstemän och utvecklare i Göteborg kan komma att behöva söka sig till nya roller. Om detta blir verklighet är det troligt att man inte kan utesluta ytterligare nedskärningar i framtiden.
Läs mer:
Volvos personalchef: “Vi ser ljust på vår framtid”
Volvo Cars varslar 3 000 anställda
EX90 – Volvos bästa bil och stora fiaskoprojekt
Frågor och svar
Q: Vad innebär Volvo Cars nedskrivning av 11,4 miljarder kronor?
A: Nedskrivningen innebär att värdet på företagets resurser, i detta fall den nya bilplattformen SPA2, har minskat. Detta kan leda till lägre vinster och potentiella kvartalsförluster.
Q: Hur påverkar nedskrivningen Volvos aktier?
A: Volvos aktie har redan pressats ner efter nedskrivningen, och aktievärdet har generellt sett minskat med över 70 procent under de senaste tre åren.
Q: Finns det risk för jobbförlust i Göteborg på grund av nedskrivningen?
A: Även om det inte finns några omedelbara planer på nedskärningar, finns det frågor om den långsiktiga utvecklingsverksamheten, och upp till 2000 anställda kan behöva omplaceras.
Med dessa utmaningar i åtanke är det tydligt att Volvo Cars står inför betydande prov i sin strävan att anpassa sig till den snabbt föränderliga bilmarknaden.

Maria Lindqvist analyserar ekonomiska trender, börsutveckling och svensk arbetsmarknad. Hon skriver tydliga och aktuella artiklar som hjälper läsare att förstå komplexa ekonomiska frågor.